Home VestiPolitika i društvo Bugarske stranke više nisu oduševljene Evropskom unijom

Bugarske stranke više nisu oduševljene Evropskom unijom

by bifadmin

U Bugarskoj su u nedelju održani prevremeni parlamentarni izbori na kojima oko sedam miliona birača glasa za kandidate 36 partija. Najveći rivali su konzervativna stranka GERB bivšeg premijera Bojka Borisova i glavna opoziciona snaga Socijalistička partija (PSB) ali se ne očekuje da će iko od njih osvojiti većinu.

Da podsetimo, Bojko Borisov je 20. februara podneo ostavku nakon nemira izazvanih visokim računima za struju, koji su se pretvorili u nasilne demonstracije zbog siromaštva, nezaposlenosti i korupcije. U jeku protesta, šest osoba se spalilo, od kojih je njih petoro umrlo.

Juče su održani izbori u kojima prvi put od ulaska u EU glavna tema nije bila Unija. Evropska unija za Bugare je postala izgubljena iluzija, od koje se nisu mnogo okoristili.

Zato je partiji GERB, koja je Bugarima „prodavala evropski san“, opala popularnost a zajedno sa neuspesima da Bugarsku učini ravnopravnim članom u EU i ambicija da promoviše evropske ideje.

bugari

Njihov najveći politički rival PSB sve manje u svojim javnim obraćanjima pominje EU – zaključili su da to nije dobra ideja. NI male partije više ne dele oduševljenje Unijom. Partija „Bugarska za građane“ bivše evropske komesarke Meglene Kuneve glasačima je obećala „31 promenu koja će Bugarima poboljšati život“, a samo u jednoj tački se pominje Evropa i to zapravo njeni fondovi, koji su, pišu strani novinari, do sada bili najopipljivija korist za Bugare.

Jedini koji se zaista bave Evropskom unijom su lideri ekstremno nacionalističke i ksenofobne partije Ataka (u bukvalnom prevodu „Napad“) sa svojom kampanjom „Novi put za Bugarsku“ koji predlažu izlazak iz Unije jer tvrde da je njeno ustrojstvo pretnja za demokratiju u Bugarskoj. Po njima Bugarska treba da se okrene saradnji sa Kinom, Indijom, Brazilom, Japanom i Rusijom.

Kakav je položaj Bugarske i Ruzmunije u EU možete pročitati u tekstu “Rumuni i Bugari u Evropskoj uniji: Mučna ljubav“ iz našeg novog broja.

Izvor: Presseurop

Pročitajte i ovo...