Home TekstoviB&F Plus Utaja poreza : Evropa usvaja američki metod

Utaja poreza : Evropa usvaja američki metod

by bifadmin

Evropljani su “podesili sat na američko vreme“, i, po uzoru na Amerikance, ukinuli pravilo o poverljivosti računa svojih građana koji drže svoj novac u evropskim bankama. Ovo se prethodno pokazalo kao naročito uspešan metod u procesuiranju švajcarskih banaka. Da bi stupio na snagu, nacrt direktive mora biti prihvaćen u svih 27 zemalja članica Evropske unije, jednoglasno i javno.

utaja 03

U sredu 12. juna Evropska komisija je „otišla korak dalje u borbi protiv utaje poreza“, piše francuski dnevnik Le Figaro. Evropska komisija očekuje da usvoji predlog direktive kojom se proširuje automatska razmena fiskalnih podataka onih izvora prihoda koji trenutno nisu pokriveni EU zakonodavstvom, kao što je porez na kapitalnu dobit, dividende, provizije i bankovni saldo. Direktiva bi trebalo da stupi na snagu 1. januara 2015.

List dodaje da je, Evropa, usvajanjem evro-američkog FATCA programa, “podesila sat na američko vreme“. Ovim se aludira na Zakon o oporezivanju ino-računa, kojim se “omogućava da – kao u slučaju američke poreske službe (IRS) koja je ukinula zakon o tajnosti računa američkih građana u evropskim bankama – takođe ukine tajnost računa Evropljana koji poseduju račune u EU bankama, a što se pokazalo kao naročito uspešan metod u procesuiranju švajcarskih banaka“ koje su bile primorane da se prilagode ovim pravilima.

Figaro dodaje da “Svih 27 članica EU moraju jednoglasno usvojiti predlog direktive kako bi ova stupila na snagu. Austrija i Luksemburg pristaju da razmotre predlog ovog zakona, upozorivši da će uskratiti svoje potpise ukoliko princip automatske razmene podataka ne bude sasvim zagarantovan u svim zemljama potpisnicama, naročito u Švajcarskoj. […] Švajcarski alibi nije toliko čvrst kao što izgleda. (Švajcarskoj) Konfederaciji, koja je de facto već ukinula pravilo o tajnosti bankovnih računa kada su u pitanju američki građani, biće teško da odbije da isto to učini i kada su u pitanju njeni evropski susedi.

Takvi ugovori pokazali su se kao veoma delotvorni. Americi je, sklopivši ga s evropskim finansijskim prestonicama, doneo milione svežih dolara – švajcarske banke povinovale su se ovoj direktivi, pa se – umesto u Švajcarsku – u SAD “preusmerio” i slio dotad neprijavljeni novac. FCAT direktive trebalo da deluju i u slučaju Austrije i Luksemburga, jedine dve zemlje članice EU koje se još uvek protive zahtevima za podizanje rampe na tajnost bankovnih računa.
Pariz, Berlin i London predvode briselskim usvajanjem FATCA direktiva. Povod ovim merama je početno bio skandal s francuskim ministrom (i estetskim hirurgom) Žeromom Kauzakom koji je na svom blogu priznao da već 20god poseduje tajni račun. Glavni povod je, ipak, najnoviji skandal sa poreskim rajevima u kojima su se, kao finansijskim of-šor zonama, prale i utajivale ogromne sume novca deponenata. Francuski, nemački, španski, italijanski i britanski ministri finansija su, shodno ovoj situaciji, 9. aprila uputili pismo poreskom komesaru Algirdasu Šemeti da će, kao pilot-projekat, aktivirati automatsku razmenu poreskih informacija. Njihov cilj je “dovesti u red” svih 27 EU članica. Na isti način na koji su činili “informativne ustupke” Amerikancima, bankarski rajevi biće orimorani da “izađu u susret” i Evropljanima.

12. jun 2013 Le Figaro

Pročitajte i ovo...