Home VestiBiznis & Finansije Fiskalni savet: Novi crveni karton za Vladu

Fiskalni savet: Novi crveni karton za Vladu

by bifadmin
Fiskalni savet Srbije ponovo je danas upozorio da Vlada Srbije nije dobro isplanirala rebalans ovogodišnjeg budžeta, odnosno da nije uvažila preporuke tog nezavisnog tela zaduženog za kontolu javnih finansija, kao ni Međunarodnog monetarnog fonda, da najveće uštede obezbedi smanjenjem penzija i plata u javnom sektoru. Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović suočio je na sednici Odbora Skupštine Srbije za finansije svoje procene manjka u budžetu do kraja 2013. godine sa računicom ministra finansija Mladjana Dinkića, koje se razlikuju za 22 milijarde dinara.
Fiskalni savet prognozira da će deficit budžeta biti oko 200 milijardi dinara, dok je rebalansom manjak procenjen da 178 milijardi, što bi iznosilo najviše 4,7 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP). Savet smatra da će rashodi budžeta biti za oko 10 milijardi veći od planiranih, a prihodi manji za 10 do 15 milijardi dinara. Konsolidovani budžet, koji pored republičkog uključuje i budžete Vojvodine, lokalnih samouprava i javnog preduzeća Putevi Srbije, kao i kase penzionog i zdravstvenog fonda, po proceni Saveta imaće deficit od šest odsto BDP-a. To je za 2,4 odsto više nego što je bilo planirano, pre svega jer se očekuje da će gradovi i opštine nastaviti da troše više nego što prihoduju, kao i Putevi Srbije. Po prognozi Ministarstva finansija i privrede, posle rebalansa, deficit konsolidovanog budžeta u 2013. biće 5,2 odsto BDP-a.
Petrović je zamerio Vladi što odlučnije nije smanjila izdatke za plate i penzije i ocenio je da će, i pored njihovog ograničenog rasta u 2014. godini, koje će doneti smanjenje deficita od jedan odsto BDP-a, nedostaju dodatne uštede ili mere kako bi se deficit u 2014. godini smanjio sa još jedan odsto BDP-a. Bez tih mera, kako je kazao, javni dug će nastaviti da raste sve do 2017. godine, kao i da se pogoršava odnos duga prema prema BDP-u, što potencijalno može da dovede do krize javnog duga. Fiskalni saveta je ukazao bi već na jesen ili krajem ove godine moglo da dođe do problema u zaduživanju zemlje jer će kamatne stope po kojima se Srbija zadužuje biti jako visoke, preko 6,5 do sedam odsto.
Savet je pohvalio najavljene strukturne reforme javnog sektora koje je usvojila Vlada Srbije, koje treba da zaustave rast javnog duga i povećaju efikasnost privrede kroz rešenje problema preduzeća u restrukturiranju koja godišnje državu koštaju izmedju 700 miliona i milijardu evra. Merama Vlade, rekao je Petrović, nedostaje penziona reforma i plan racionalizacije broja zaposlenih u javnom sektoru.
Zbog odbijanja Vlade da rebalansom budžeta bar zamrzne plate i penzije, Srbije ove godine neće moći da računa na dogovor o novom aranžmanu sa MMF-om, priznao je danas Dinkić, koji je takav dogovor najavljivao za prvu polovinu ove godine. Kako je on objasnio poslanicima u Skupštini Srbije, uvažavanje uslova MMF-a za sklapanje aranžmana uticalo bi na smanjenje tražnje, a time i na planirani privredni rast od najmanje dva odsto.
O predloženom reblansu budžeta Srbije poslanici Skupštine Srbije počeli su danas raspravu, a opozicija ga žestoko kritikuje, smatrajući da je predizborni i da ne uvažava realnost. Vlada je predložila da se manjak u budžetu poveća na 178,3 milijarde dinara, odnosno za 56,4 milijarde dinara u odnosu na originalni budžet. Predloženo je da ukupni prihodi budžeta iznose 873,4 milijarde dinara, što je za 92,3 milijarde dinara manje od prvobitno predvidjenih. Ukupni rashodi i izdaci budžeta za nabavku nefinansijske imovine smanjeni su za 38 milijardi dinara, na 1.040 milijardi dinara, a izdaci za nabavku finansijske imovine biće povećani sa 9,4 na 11,7 milijardi dinara.
porezi
Rebalansom je predviđeno da ukupni poreski prihodi u 2013. godini iznose 761,5 milijardi dinara, što je za 75,6 milijardi dinara manje od probitno planiranih. Deo ušteda u budžetu ostvariće se smanjenjem subvencija za 7,8 milijardi dinara, na 83,9 milijardi dinara i smanjenjem kapitalnih izdataka 13,1 milijardu, na 33,7 milijardi dinara.  Rashodi za zaposlene u javnom sektoru, kako je procenila Vlada, biće smanjeni sa 266,2 na 263,6 milijardi dinara.
Predlogom rebalansa budžeta predvidjeno je i povećanje plata državnih službenika za 0,5 odsto, od oktobra.

Pročitajte i ovo...