Home Posle 5 Hakovanje automobila: Toyota Prius i Ford Ecape pod lupom

Hakovanje automobila: Toyota Prius i Ford Ecape pod lupom

by bifadmin

Dvojica poznatih „belih“ hakera proveli su poslednjih nekoliko meseci utvrđujući sve načine na koje je moguće upasti u softverske sisteme savremenih automobila. Vreme je za adekvatnu zaštitu, kažu oni.

camaro_hacker2

Čarli Miler i Kris Valasek su dvojica tzv. belih hakera koji rade za američku vladu. Njima je dosadilo da traže bagove u softverima koje proizvode Apple i Microsoft, pa su se bacili na istraživanje pomalo neistražene oblasti: automobilima. Svoje istraživanje Miler i Valasek će u potpunosti obelodaniti na konvenciji hakera Def Kon u Las Vegasu krajem ove nedelje, ali ističu da je savremene automobile zahvaljujući njihovim softverskim sistemima i te kako moguće hakovati. U njihovom istraživanju za hakovanje su najviše korišćeni modeli Toyota Prius i Ford Escape.

Prvom, japanskom modelu, uspeli su da „zapovede“ putem softvera da naglo zakoči pri brzini od 120km na sat, bez obzira koliko vozač naglo pritiskao pedalu, kao i da upravljaju volanom vozila i naglo ubrzavaju. U slučaju Ford Escape uspeli su da mu poptuno isključe kočnice tokom vožnje manjim brzinama. Međutim, za ove napade na kompjutere autobila korišćeni su laptopovi i direktno povezivanje, a još uvek nij epoznato da li će hakeri-istraživači pokušati i sa bežičnim upadima u vozila. Predstavnici dva velika automobilska proizvođača rekli su da će pomno izučiti nalaze u studiji.

Pročitajte i ovo...