Home VestiPolitika i društvo Kraj politike jednog deteta u Kini?

Kraj politike jednog deteta u Kini?

by bifadmin

Nekoliko novinskih agencija u Kini prenosi da će Narodna komisija za planiranje porodice i populacije u veoma skoroj budućnosti, verovatno već početkom 2014, ukinuti čuvenu politiku po kojoj porodice smeju da imaju jedno dete. Razlog: povećanje radne snage.

one-child-policy-chinese-family-small

Nedavno objavljena statistika pokazala je da se ukupan broj radno sposobnog stanovništva smanjio po prvi put u Kini u poslednjih dvadeset godina, ali i da će taj trend rapidno početi da se ubrzava u narednih dvadeset godina. Starenje i smanjenje radne snage je direktna posledica uvođenje kontraverzne „politike jednog deteta“, uvedene tokom devedesetih u strahu od prenaseljenosti. Ovo pravilo nije izričito zabranjivalo podizanje drugog deteta u porodii, ali je uslovljavalo astronomske poreze onim porodicama koje se odluče na taj potez, što je svojevremeno dovelo do velikog talasa emigranata iz Kine. Tempom opadanja broja stanovnika takođe Kina će do 2020. godine verovatno izgubiti titulu najmnogoljudnije zemlje na svetu, od Indije, piše Financial Times.

Jednostavnim ukidanjem „politike jednog deteta“ i ponovnim omogućavanjem planiranja porodice u koje se država neće mešati prognoza je da će, samo u sledećoj godini, za kada je najavljena eventualna reforma, Kina dobiti oko 9,5 miliona novorođenih stanovnika, a samim tim i budućih učesnika na tržištu rada. Ovo drugo je veoma bitno, jer se čak i u vladinom zvaničnom saopštenju o skorim promenama spominje „važnost održivog rasta ekonomije i povećanja domaće potrošnje“, u svetlu enormnog ekonomskog rasta Kine u poslednjoj deceniji, za koga mnogi ekonomisti veruju da je dostigao svoj vrhunac.

Pročitajte i ovo...