Home Posle 5 Kreirali sopstvenu mobilnu mrežu

Kreirali sopstvenu mobilnu mrežu

by bifadmin

Zaboravljeni od svih mobilnih operatera u zemlji, stanovnici u jednom udaljenom meksičkom planinskom selu odlučili su da naprave sopstvenu mobilnu mrežu.

meksicko selo

Gradić Vilja Talea de Kastro sa 2.500 stanovnika do skora nije imao nijednu mobilnu mrežu. Jednostavno, svim operaterima u zemlji, pa i telekomu America Movil u vlasništvu najbogatijeg čoveka na svetu, Karlosa Slima, nije bilo u finansijskom interesu da izgrade neophodnu infrastrukturu u zabačenom planinskom mestu. Međutim, u saradnji sa nekoliko univerziteta i nevladinih organizacija, stanovnici su se organizovali i napravili sopstvenu mrežu, postavili jednu veliku antenu na najviše mesto u gradiću, instalirali radio i kompjutersku opremu i oformili sopstvenog mikro-provajdera Red Celular de Talea (RCT).

Mesečna pretplata košta 1,2 dolara mesečno, odnosno 13 puta jeftinije nego najjeftiniji paket u Meksiko Sitiju, dok se minut razgovora sa SAD, gde mnogi imaju svoje rođake, naplaćuje tek nekoliko centi. Pre ove inicijative, meštani su najčešće koristili javne govornice, po ceni od 75 američkih centi po minuti.

Pročitajte i ovo...