Home VestiPolitika i društvo 61 osoba na listi vatikanskih perača para

61 osoba na listi vatikanskih perača para

by bifadmin

Finansijska policija objavila je imena svih koji su učestvovali u pranju novca preko vatikanske banke IOR. Na spisku, na kojem ima i lekara, preduzetnika i sveštenika, je 61 osoba.

No, još nisu ispitane sve osobe sa liste, koja će se možda i širiti.

U julu je inače za pranje novca u Vatikanu optužen i zatvoren Nuncio Scarano, doskorašnji šef kontrole Uprave baštinom Svete stolice, za koga je Papa Francisko rekao da “sigurno nije u zatvoru zato što je svetac”.

vatikan

Neke od osoba sa spiska pomagale su Scaranu nelegalnim novčanim transakcijama da vrati stambeni kredit od 560.000 evra. Ovaj iznos Scarano je podigao sa računa u vatikanskoj banci i zatim stavio u omotnice sa imenima onih koji je trebalo da ga uplate u drugu banku radi otplate svog kredita.

Da podsetimo, istraga o pranju novca u Vatikanu je započela 2010. godine kada je italijanska centralna banka (Banco d’Italia) zatražila zamrzavanje 23 miliona evra koji su iz vatikanske banke prebačeni u banku JP Morgan u Frankfurtu (20 miliona evra) preko italijanske banke Credito artigiano i u italijansku banku Banca del Fucino (3 miliona eura). Kasnije je novac odmrznut, ali se istraga nastavila sve do danas.

Pročitajte i ovo...