Home TekstoviB&F Plus Vek i po od rođenja Henrija Forda: Čovek koji je izgradio Ameriku

Vek i po od rođenja Henrija Forda: Čovek koji je izgradio Ameriku

by bifadmin

Ovih dana obeležava se 150. godišnjica rođenja Henrija Forda, čije su inovativne ideje revolucionarno promenile ne samo automobilsku industriju, već i ostale privredne grane, ali i način upravljanja u mnogim potonjim kompanijama.

ford t

Shodno globalnom uticaju Henrija Forda, godišnjica njegovog rođenja obeležava se u zemljama širom sveta tokom 2013. Tako su Fordovi prodavci na azijskom tržištu pokrenuli „Mesec Fordovog nasleđa“, pretvarajući prodajne salone u izložbene prostore koji ovekovečuju bogatu Fordovu istoriju. Ford u Nemačkoj je organizovao pet uličnih mitinga kojim slavi brojna Fordova automobilska otkrića u poslednjih 110 godina. Više od 4000 ljudi učestvovalo je u dešavanjima koje je organizovao Ford u Rumuniji, dok je u Velikoj Britaniji u Tech Centru otkrivena restaurirana Fordova statua. U predstojećim mesecima očekuje se nastavak proslava širom Sjedinjenih Država, Evrope i Južne Amerike.

Šta je u Fordovom radu tako bitno obeležilo svet? On je uvođenjem automobila na masovna tržišta, poljoprivredne ekonomije SAD i sveta pretvorio u prosperitetna industrijska i urbana tržišta. Mnogi istoričari ga smatraju zaslužnim za stvaranje srednje klase u Americi. Visoke minimalne plate – revolucionarne za to vreme – postavile su presedan za pravednu raspodelu bogatstva kompanije, čime je izvršen uticaj na celokupnu kasniju praksu upravljanja. U početku se borio da Ford Motor Company održi na stabilnim finansijskim temeljima, što mu je i uspelo sa Modelom T. Ovo kultno vozilo „debitovalo“ je na tržištu u oktobru 1908. godine, započevši novu eru u Americi. Sa više od 15 miliona prodatih Modela T Ford Motor Company je praktično američku naciju postavio na točkove.

Nakon Modeta T, Fordov inovativni duh isplivao je i u brojnim drugim sferama. Pomenimo samo neke od njih:

-Pokretna traka: 1913. godine Henri Ford je predstavio prvu pokretnu traku za automobile. Za 18 meseci smanjio je vreme za proizvodnju Modela T sa 12 ½ na 1 ½ radni sat, najavljujući modernu autoindustriju.

-Dnevnica 5 dolara: Kako bi smanjio fluktuaciju radne snage, Ford je 1914. više nego udvostručio dnevnicu radnicima, sa 2,34 dolara za devetosatni radni dan na 5 dolara za osam sati rada.

-Vertikalna integracija: U cilju pobiljšanja kvaliteta, Ford je insistirao na posedovanju, upravljanju i koordinaciji svih resursa potrebnih za proizvodnju celog automobila. Ovaj princip, poznat kao vertikalna integracija, uveden je u praksu 1927. sa Modelom A.

Fordov inovativni duh i danas vodi Ford Motor Company, a ogleda se kroz raznoliku liniju vozila, od F-150 pick-upa, preko sportskog Mustanga i hibridnog Mondea. Njegov koncept živi kroz tehnologije kao što su Ford SYNC ili nova tehnologija EcoBoost motora, koje se primenjuju na šest kontinenata.

Henry Ford umro je 07. aprila 1947. u 83. godini. Više od 50 godina kasnije, 1999. godine, magazin Forbes proglasio ga je biznismenom veka, a 2012. dokumentarac u produkciji History Channel izdvojio ga je kao osobu koja je izgradila Ameriku (“The Men Who Built America”).

Pročitajte i ovo...