Home VestiPolitika i društvo Turska traži sankcije za Siriju ako se ne bude pridržavala sporazuma o razoružavanju

Turska traži sankcije za Siriju ako se ne bude pridržavala sporazuma o razoružavanju

by bifadmin

Zbog odustajanja SAD od intervencije u Siriji Turska traži da se napravi “plan B” za slučaj da zvanični Damask odbije da se drži dogovora o predaji hemijskog oružja i da Sirija nastavi da napada svoje građane. Kao kazna za Asada ako dogovor ne ispoštuje pominju se i sankcije.

Turski ministar spoljnih poslova Ahmet Davutoglu izrazio je svoje sumnje da će sukobi u Siriji biti okončani i pokušao da uveri međunarodnu javnost da će se sirijski režim i dalje surovo obračunavati sa pobunjenicima. “Brinemo se da će Asad vaš dogovor iskoristiti da što više produži svoj mandat u kojem će nastaviti da sprovodi masakre”, navodno je Davutoglu u telefonskom razgovoru rekao američkom državnom sekretaru Džonu Keriju.

sirijsko dete

Na skorašnjem sastanku u Parizu Keri će informisati saveznike kako se sprovodi ovaj dogovor sa Sirijom kojem je cilj eliminacija oko 1.000 tona hemijskog oružja do kraja prve polovine 2014. Međutim, Turska, zajedno sa Francuskom, Katarom i Saudijskom Arabijom favorizuje mogućnost vojnih napada na Siriju i pretpostavlja se da će na sastanku sa američkim državnim sekretarom delovati u tom smeru.

Davutoglu će sa Kerijem razgovarati i o mogućnosti da Asad sada samo kupuje vreme i njegovom budućem nepridržavanju plana. Zvanična Ankara traži da se već sada izađe sa konkretnim setom sankcija u tom slučaju.

Izvor: Hurriyet daily news

Pročitajte i ovo...