Home TekstoviB&F Plus Globalno kretanje zarada: Šta je u tvom novčaniku?

Globalno kretanje zarada: Šta je u tvom novčaniku?

by bifadmin

Razlike u platama između razvijenih i zemalja u razvoju značajno će se smanjiti do 2030. godine, predviđa najnovija studija PwC.

Ujednačavanje nivoa plata na globalnom nivou posledica je većeg porasta produktivnosti rada u privredama u razvoju i očekivane dugoročne apresijacije njihovih valuta tokom perioda do 2030. godine, navodi se u studiji PwC koja se bazira na proračunima godišnjeg porasta produktivnosti rada iz najnovije studije „Svet 2050. godine“, i ranijim studijama PwC (How big is the global pay gap?), podacima Međunarodne organizacije rada (MOR) o stopi rasta plata i prognozama MMF-a o svetskim ekonomskim trendovima.

razbojnica

Ovakvo kretanje zarada je takođe posledica činjenice da od kraja devedesetih godina XX veka stvarne zarade u razvijenim privredama rastu sporije od produktivnosti. Analitičari PwC očekuju da će se takva tendencija nastaviti još neko vreme, iako bi u nekom dužem periodu ona mogla da oslabi.

Istovremeno, kako relativni nivoi zarada u Kini rastu, ova će zemlja postajati sve atraktivnija kao potrošačko tržište, a manje značajna kao lokacija za jeftinu proizvodnju. To će se, takođe, odnositi i na druge zemlje u razvoju sa srednjim dohotkom, kao što su Poljska, Turska, Meksiko i Južna Afrika.

Zemlje kao što su Indija i Filipini mogle bi da postanu atraktivnije lokacije za proizvodnju zahvaljujući i dalje relativno niskim nivoima zarada u poređenju sa Kinom, ali samo ako budu u stanju da obezbede pravo institucionalno okruženje i poboljšaju svoju transportnu i energetsku infrastrukturu. Aktuelni ekonomski problemi u Indiji mogu da utiču i na spremnost privrednih društava da tamo šire svoje poslovanje u kratkoročnom periodu, ali ta zemlja dugoročno gledano ipak ima veliki potencijal.

Privredna društva u Velikoj Britaniji moraju da odluče da li žele da se lociraju u područjima sa najnižim troškovima poslovanja kao što je Azija, ili bi im više odgovaralo da se lociraju u zemljama istočne Evrope gde plate nisu toliko niske, ali su u smislu razdaljine i institucija bliže britanskim kompanijama. „Poslovanje na kopnu“ već su kao atraktivniju opciju izabrale američke kompanije.

S obzirom na brojne ekonomske neizvesnosti precizna predviđanja za 2030. godinu koja se navode u tabelama neizbežno podležu značajnim marginama greške. Kao zaključna godine analize uzeta je 2030. godina jer će relativno mali broj poslovnih organizacija ići dalje od ove vremenske granice u donošenju odluka o lokaciji u uslovima sve širih margina neizvesnosti u kasnijim decenijama.

pwc tabela

broj 101, oktobar 2013.

Pročitajte i ovo...