Home TekstoviB&F Plus Agrokor izlazi iz pregovora o preuzimanju Merkatora?

Agrokor izlazi iz pregovora o preuzimanju Merkatora?

by bifadmin

Hrvatski Agrokor zatražio je produženje roka za postizanje dogovora o preuzimanju slovenačkog trgovinskog lanca Merkator, prenosi portal SEEbiz.Novi rok za okončanje pregovora o preuzimanju Merkatora je utorak, 4 februara, u 14 sati, saopštila je Pivovarna Laško, jedna od najvećih deoničara Merkatora. Do tada prodavci imaju rok da usklade dogovor o restrukturiranju Merkatorovog duga teškog milijardu evra. Analitičari smatraju da je Merkator sa sadašnjom strukturom dugova nemoguće prodati i da Agrokor produžavanjem rokova pokušava da izađe iz celog posla sa opcijom koja za njega ne bi značila dodatne troškove.

Agrokor je, prethodno  pokušao da se izbori za još jednu nedelju odaganja zbog pregovoara sa bankama pošto su banke, načelu sa Erste bank i Raiffeisen insistiraju na tome da se Merkator dokapitalizuje sa najmanje 200 miliona evra, pri čemu bi taj novac prikupile banke poverioci i time smanjile finansijski rizik. Takva operacija bi međutim smanjila vrednost akcija koja je prošle godine (bez dokapitalizacije) dogovorena na 120 evra, što bi pogodilo najveće poverioce, pre svega Pivovarnu Laško.

merkator

U petak je istekao rok iz kupoprordajnog ugovora da Todorić sklopi dogovor o restrukturiranju Merkatorovih kredita. Prema izvorima Večeri, hrvatski premijer Zoran Milanović je na sastanku ove nedelje sa predstavnicima država EU, na kojem su govorili o aktuelnim događajima u Hrvatskoj, izrazio ozbiljnu sumnju da će posao biti sklopljen.

Prema izvorima Večeri, na pitanje jednog od učesnika o tome šta misli o završnoj fazi tog posla, odgovorio je da je reč o udruživanju jednog prezaduženog preduzeća s drugim, isto tako prezaduženim.

Ljubljansko Delo izveštava u sličnom tonu. Iako su sve oči bile uprte u poslednji dan januara kao datum u kojem će se odlučiti sudbina devetog kruga prodaje Merkatora, u petak se nije dogodilo ništa šokantno.

Strane su se, prema nezvaničnim informacijama, dogovarale o kraćem produženju roka za finansijsko restrukturiranje i o daljnjim koracima. Ako sumiramo misli izvora bliskog pregovorima, strane su na taj način jednostavno dokazale da su zainteresovane za posao, ne samo Agrokor koji bi mirno mogao da napusti proces (u javnosti se spominje činjenica da pregovore odugovlači samo da bi mogao da se povuče bez kazne), ali i deoničari, uključujući i banke kreditore, piše ovaj list.

Kupoprodajni ugovor iz juna prošle godine određuje kakve mogućnosti ima Agrokor, ako je sporazum o restrukturiranju do 31. januara sklopljen i kakve ako nije sklopljen. U prvom slučaju kupac bi morao da se opredeli oko sporazuma. Ako bi se uslovi restrukturiranja dogovorili, postupak prodaje bi se nastavio.

Ako su uslovi iz sporazuma za njega neprihvatljivi, ugovor predviđa dva ishoda: ako sporazum o restrukturiraju zahteva finansijsku potporu kupca ili Agrokoru nalaže delimičnu otplatu kreditora (dokapitalizaciju), Agrokor odstupa od ugovora bez plaćanja odštete.

Ako sporazum o dokapitalizaciji to ne zahteva, kupac ne prihvati uslove restrukturiranja ili se povuče, dužan je da plati odštetu u visini 7,5 odsto kupoprodajne cene ili 18 miliona evra. Očekivati da Agrokor odustane od pregovora koji zahtevaju restrukturiranje duga, sasvim je nerealno.

Prema mišljenju poznavaoca prilika, piše Delo, Merkator je sa sadašnjom strukturom dugova praktično nemoguće prodati.

O razlozima pročitajte u analizi Nenada Gujaničića napisanoj u martu prošle godine kad je Agrokor tek ulazio u ovu epopeju.

Pročitajte i ovo...