Home Uncategorized Od sutra i u Srbiji prenos broja fiksnog telefona

Od sutra i u Srbiji prenos broja fiksnog telefona

by bifadmin

Prenošenje broja fiksnog telefona iz mreže jednog operatera u mrežu drugog biće i od sutra moguće i u Srbiji, čime će u potpunosti biti liberalizovano domaće tržište telekomunikacija. Postupak traje najviše šest dana, a podrazumeva podnošenje zateva operateru u čiju mrežu korisnik želi da pređe. Ta usluga košta 165 dinara, bez PDV-a, a operater od kojeg se prenosi broj nema pravo da traži nadoknadu.

U Srbiji posluje devet operatera fiksne telefonije – Telekom Srbije, Telenor, SBB (Serbia Broadband – Srpske kablovske mreže), Ikom, Invest inženjering, Beograd, Najt development suport (Knight Development Support), Džet TV (JET TV) i Orion telekom. Od oko tri miliona vlasnika fiksnih telefona u Srbiji, broj neće moći da prenesu oko 540.000 korisnika Telekoma Srbije, jer su njihove telefonske linije povezane sa zastarelim centralama. Po Pravilniku o prenosu broja u fiksnoj telefoniji, oko 700.000 korisnika ADSL veze neće moći da uz telefonski broj prenesu i taj internet priključak.

telekomunikacije

Primena pravilnika o prenosivosti brojeva u fiksnoj telefoniji trebalo je da počne 1. decembra 2012. godine, ali je dvaput odlagana jer za to nije bio spreman doskorašnji monopolista fiksne telefonije, Telekom Srbija.

Pročitajte i ovo...