Home Uncategorized „Lost in Paris“ – izgubljeni u najlepšoj pariskoj kući

„Lost in Paris“ – izgubljeni u najlepšoj pariskoj kući

by bifadmin

Niste sigurni da li bi u svojoj kući želeli zeleni krov ili zeleni zid? A što ne biste imali oboje? Upravo je to bila ideja vodilja projekta kuće „Lost in Paris“ koju je arhitektonski studio R&Sie osmislio za „urbanu vešticu“ u centru Pariza.

zk 01

Kuća je okružena sa više od 300 različitih staklenih posuda u kojima se skuplja kišnica i nutrijenti tj. hranljivi sastojci namenjeni prehrani zidova i krova sačinjenih od više od 1200 paprati. Ove biljke su integralni deo kuće, zasađene korišćenjem hidroponične tehnike, što znači da nemaju dodirnih tačaka sa samom strukturom kuće već rastu isključivo iz staklenih hranilica. „Ogrtač“ od biljaka štiti kuću od spoljnih uticaja sredine i reguliše unutrašnju temperaturu, uz istovremeno pružanje velike doze privatnosti i uživanja u zelenilu.

Realizacija projekta ove kuće za četvoročlanu porodicu trajala je gotovo pet godina, a arhitekta Fransoa Roš napominje kako se radi o zahtevnom projektu koji izaziva divljenje ili čuđenje. Jednostavno, ne možete ostati ravnodušni:

zk 04

zk 06

zk 05

Pročitajte i ovo...