Home TekstoviB&F Plus Banka za međunarodna poravnanja upozorava na „euforična’ tržišta

Banka za međunarodna poravnanja upozorava na „euforična’ tržišta

by bifadmin

Banka za međunarodna poravnanja upozorila je da „euforična“ finansijska tržišta bivaju sve više odvojena od realnosti postkrizne krhkosti u svetskoj ekonomiji i pozvala vlade da se odreknu politika koje mogu izazvati nove neodržive mehure, piše Fajnenšl Tajms sa oznakom udarna vest. BIS je upravo publikovao svoj redovni godišnji izveštaj.

Dok se globalna ekonomija bori da pobegne senci krize 2007-09, tržišta kapitala su “ izuzetno aktivna“, upozorila je BIS, delimično zbog veoma nerestriktivne monetarne politike koju su prigrlile mnoge zemlje u svetu.

Vodeće centralne banke ne bi trebalo da padnu u zamku da podižu stope „suviše sporo i suviše kasno“, upozorio je BIS, pozivajući kreatore politika da zaustave stalni rast duga širom sveta i krenu sa reformama za povećanje produktivnosti. U svom godišnjem izveštaju, BIS je takođe upozorio na rizike koji rastu na tržištima u razvoju, a koja predstavljaju rane pokazatelje eventualnih bankarskih kriza u velikom broju zemalja, posebno u Kini.

„Posebno za zemlje u kasnim fazama finansijskog buma, sada je važno da odrede koji je rizik veći, polagano zaustavljanje ovog ciklusa ili mogućnost da zbog odlaganja kasnije dožive daleko veći pad”, upozorava BIS.

BIS – banka svih centralnih banaka – je dugogodišnji skeptik u vezi sa prednostima ultra stimulativnih mera monetarne i fiskalne politike, a njeno najnovije upozorenje odražava rastuću zabrinutost da je oporavak tržišta kapitala i nekretnina izgrađen na krhkim temeljima .

Izveštaj dolazi nekoliko dana posle odluke Banke Engleske (BoE) da bude prva velika centralna banka koja će upotrebiti svoj novi makroprudencijalni alat da zaustavi kreditni bum  na tržištu nekretnina koji bi mogao ugroziti ekonomski oporavak Velike Britanije .

BoE se nada da će njegova restrikcija rizičnijih formi hipotekarnog kreditiranja ukrotiti bilo koji mehur u oblasti nekretnina, bez ugrožavanja privrednog rasta. Ali BIS je upozorio da je korišćenje makroprudencijalnih alata, koji su usvojile mnoge centralne banke širom sveta, slaba zamena za veće stope.

mehur

„Ovi alati su se pokazali veoma korisnim u povećanju otpornosti finansijskog sistema, ali oni su samo delimično efikasni u ograničavanju otklanjanju finansijskih neravnoteža,“ smatra BIS . „Propuštanje (centralnih banaka) da se oslone na monetarne politike moglo bi doneti i mnogo veće izazove u budućnosti.“

Stavovi BIS o visini kamatnih stopa su u suprotnosti sa stavom Međunarodnog monetarnog fonda, koji je ovog meseca pozvao Evropsku centralnu banku da dodatno relaksira monetarnu politiku kroz velike kupovine hartija od vrednosti, ako se pretnja daljeg pada cena nastavi.

Kristin Lagard, generalni direktor MMF-a, nazvala je rizik od produženog perioda deflacije čudovištem koji proganja globalnu ekonomiju, dok BIS smatra da je opasnost od nastavka i konstantnog padanja cena veoma niska.

„Dobra politika je manje pitanje nastojanja da se pumpa rast po svaku cenu, a više uklanjanja prepreka koji ga usporavaju,“ tvrdi BIS, koja smatra da nedavni uspon u globalnoj ekonomiji  otvara dragocenu mogućnosti za reformu i da je vreme da politike postanu simetrične u odgovoru na ekonomske uspone i padove.

Globalna tržišta su trenutno „pod čarolijom“ centralnih banaka i monetarne politike koja je potpuni presedan, kaže taj izveštaj BIS.  Viks indeks (Vix) koji meri volatilnost američkih akcija, poznat kao indeks straha Vol Strita je pao u junu na najniži nivo u poslednjih sedam godina, dok su indeksi valutnih berzi i tržišta obveznica takođe značajno opali.

FTSE indeks svih svetskih akcija je u 2014 porastao za 5 posto – 150 odsto iznad martovskog dna 2009. Prinosi na 10 – godišnje američke državne obveznice, koji se kreću obrnuto od njihovih cena, su pali ove godine, prkoseći očekivanjima da će tome doći kraj posle 30 godina rasta na tržištima obveznica.

Sam Fleming i Kler Jones, Fajnenšl Tajms

Pročitajte i ovo...