Home Uncategorized B&F reč nedelje: Obrenovac

B&F reč nedelje: Obrenovac

by bifadmin

U utorak 20. avgusta u Obrenovcu počinje obnova prvih devet kuća oštećenih i srušenih u majskim poplavama, od ukupno 69 koje bi trebalo da dobiju rešenja za materijalnu pomoć države. Izgleda da se neće ostvariti najave ministra bez portfelja Velimira Ilića da će Obrenovčani zimu dočekati u novim ili rekonstruisanim kućama.

Dok čekaju na obnovu ili izgradnju kuća, Obrenovčani spavaju u šatorima u svojim dvorištima, što je izvodljivo leti, ali polako nam dolaze hladnija godišnja doba. Dok se mnogi (pa i predsednik zemlje) žale kako država suviše sporo izdaje rešenja za obnovu oštećenih objekata, direktor Kancelarije Vlade Srbije za obnovu poplavljenih područja Marko Blagojević kaže da je do kraja prošle nedelje izdato 4.100 rešenja i najavljuje da će sva ostala biti izdata do kraja avgusta.

Obrenovac - obnova od poplava 2

Možda bi zahteva za rekonstrukciju kuća i drugu pomoć bilo više da su Obrenovčani pravovremeno upoznati sa svojim pravima, ali nisu, kaže zamenik ombudsmana Miloš Janković.

Za sada će nekolicina Obrenovčana dobiti krov nad glavom ili bar obećanje istog, a tek posle njih kreće se u posao obnove kuća u Krupnju i drugim gradovima Srbije pogođenim poplavama.

Za javnost, ovo je već bajata tema. Naime, tokom vanredne situacije kritički raspoloženo javno mnjenje je i samo pomagalo unesrećenima, ali i opominjalo vlasti da svoj posao moraju raditi bolje i efikasnije. Danas se više niko izgleda ne bavi Obrenovcem.

Po koji medij povremeno napravi reportažu iz ovog porušenog grada, prenoseći lične priče stanovnika koji su ostali bez svega. Oni sada žive uglavnom na paštetama koje dobijaju od Crvenog krsta, spavaju u kasarnama, nose tuđu garderobu i sanjaju o danu kada će opet kročiti u svoje domove.

Obrenovac - obnova od poplava 1

U video reportaži Peščanika vide se uništene kuće i gomile kabastog smeća na ulicama, a dominira atmosfera razočarenja i ogorčenosti. Na pitanje novinarke šta su do sada dobili od države jedan Obrenovčanin odgovara “Samo račune”. Naime, iako su ili ostali bez kuća ili bez mogućnosti da žive u njima, građanima Obrenovca uredno su stigli i računi za struju i za fiksni telefon. Nekima su već počeli da stižu i računi za grejanje, doduše sa “produženim rokovima za plaćanje” istih, jer je preduzeće JKP „Toplovod“, kako kaže rukovodstvo, svesno u kakvoj teškoj situaciji su građani.

Prema najavama obrenovačkih vlasti, građani ne treba da brinu za ovo preduzeće – ono je svoju oštećenu mehanizaciju obnovilo. Dakle, u grejnu sezonu će ući pripremljeni bar u pogledu rada toplana, a da li će radijatore moći da instaliraju u šatorima ili će prezimiti u svojim toplim kućama, to ostaje da se vidi. Izgleda da opet kuću zidamo od krova.

realtime_logo (1)

Reč nedelje je naša stalna rubrika – svake nedelje uredništvo „Biznisa i Finansija“ bira reč za koju veruje da će obeležiti narednih sedam dana. Od petka do petka agencija Real Time Clipping prati pojavljivanje ove reči u ekonomskom i političkom kontekstu.

Pročitajte i ovo...