Home TekstoviB&F Plus Lizing u poljoprivredi: Rastuća popularnost

Lizing u poljoprivredi: Rastuća popularnost

by bifadmin

Lizing u poljoprivredi u poslednjih nekoliko godina predstavlja najbrže rastući segment lizing industrije, kroz koji je prethodne godine plasirano oko 25.37 miliona evra, što je oko 12% ukupnih plasmana. Na dalji razvoj ovog načina finansiranja poljoprivrede značajno bi uticala odluka države da se lizing prepozna kao još jedna mogućnost u programima subvencija, kao i da se kroz oslobađanje od plaćanja PDV-a na kamatu, lizing učini dostupnim i malim poljoprivrednim gazdinstvima.

Ako posmatramo ukupno lizing tržište u Srbiji, može se steći utisak da još uvek nije dostignut zadovoljavajući nivo informisanosti građana o tome šta je lizing uopšte i koje su njegove prednosti. Iz tog razloga, često kada se razmišlja o ozbiljnijem ulaganju u opremu, vozilo ili mašinu, prva pomisao je uzimanje kredita, čak i kada je lizing povoljnije rešenje u datoj situaciji. Ono je brže, jednostavnije i jeftinije jer najčešće nije potrebno dodatno obezbeđenje, budući da je predmet kupovine u vlasništvu davaoca lizinga, čime je rizik manji, a time su i kamate niže.

Poslednjih nekoliko godina lizing u poljoprivredi zauzima sve značajnije mesto kao način finansiranja osnovnih sredstava i predstavlja najbrže rastući segment lizing industrije. U 2012. godini, stopa rasta lizinga namenjenog poljoprivredi u Srbiji je porasla za 64%, dok je prošle godine lizing u poljoprivredi porastao za dodatnih 39%. Kada taj podatak uporedimo sa pokazateljem da je celokupan sektor lizinga, prema izveštaju Asocijacije lizing kompanija Srbije, u 2013. godini ostvario rast od 6%, takav trend upućuje na zaključak da se osetan pad udela lizinga prema privredi nadomešta rastom lizinga u poljoprivredi. U Srbiji je kroz ovaj vid lizinga prethodne godine plasirano oko 25.37 miliona evra, što je oko 12% ukupnih plasmana.

ProCredit Leasing je 2013. godinu završio sa portfoliom od 22% plasmana namenjenog poljoprivredi, koji je natprosečan u odnosu na udeo na ukupnom tržištu i beleži sve veći rast. S obzirom da je osnivač naše lizing kompanije ProCredit banka, koja je vodeća u finansiranju poljoprivrede sa oko 43% tržišnog udela, tesna zajednička saradnja i visoka stručnost obezbeđuju kapacitete da se kvalitetno isprati dalji rast potražnje klijenata iz ovog, veoma značajnog segmenta privrede.

lizing poljoprivreda

Šta je važno za poljoprivrednike

Ohrabruje i trend da su domaći poljoprivednici sve bolje informisani i finansijski edukovani, što je jedan od ključnih razloga za rast finansijskog lizinga. Porastu njihovog interesovanja svakako su doprinele značajno povoljnije kamatne stope u lizingu, mada one ne bi trebalo da budu i presudan faktor. Pored kamate, neophodno je razmišljati i o isplativosti i produktivnosti investicije: koliko će se novom mehanizacijom uštedeti na troškovima goriva i održavanja, koliko će se ostvariti više prinosa, odnosno manje gubitaka? To su mnogostruko bitniji faktori prilikom donošenja odluke o tome kako isfinanisrati predstojeća ulaganja, u čemu uvek mogu da im pomognu naši savetnici odgovarajućim preporukama.

Bitna činjenica u izgradnji poslovnog odnosa jeste poverenje. Poljoprivrednici su među klijentima sa najvišim nivoom urednosti u otplati lizinga, što im se vraća kroz smanjenje onog dela kamate koji se odnosi na rizik plasmana od dodatnih rezervacija ili otpisa potraživanja.

Dugoročna uspešna saradnja sa poljoprivrednicima izgrađena je i kroz kvalitetno poslovanje sa prodavcima agro mehanizacije. ProCredit lizing ima brojne ugovore o saradnji sa najeminentnijim zastupnicima i ovlašćenim prodavcima renomiranih marki poljoprivredne mehanizacije. Funkcija lizinga je upravo u tome da kao posrednik i finansijer prodavcu pospeši prodaju, a poljoprivrednom proizvođaču unapredi gazdinstvo. Ono što mi nudimo jeste kvalitetna, sigurna i brza finansijska podrška, a što je za prodavca veoma značajno za podizanje atraktivnosti i dostupnosti njegove usluge za poljoprivrednike. Uspeh se zasniva na partnerstvu, dobrim idejama i zajedničkim interesima svih učesnika u poslu.

ProCredit Leasing , takođe, neprestano prati kretanja na ovom segmentu tržišta i kreira svoju ponudu prema potrebama poljoprivrdnika. Najtraženija poljoprivredna oprema na domaćem tržištu su traktori, kombajni, priključna mehanizacija i rashladne komore, a za klijente koji nisu u prilici da kupe novu opremu, postoji mogućnost da na lizing nabave polovnu mehanizaciju. Takođe, s obzirom na važnost transporta u poslovanju koje se odvija u ruralnim oblastima, poljoprivrednici se sve češće odlučuju da pored mašina i opreme, putem lizinga finansiraju i putnička ili komercijalna vozila.

Sezonalnost je najbitnija karakteristika poljoprivredne proizvodnje, tako da našu ponudu i uslove prilagođavamo klijentima, vodeći računa da se planovi otplate usklade sa prilivom njihovih prihoda. Zbog toga i regularni planovi otplate od 3 ili 6 meseci su veoma česti načini na koje izlazimo u susret poljoprivrednicima.

Nove mogućnosti

Potražnja poljoprivrednika za lizing uslugama je najizraženija u maju i junu, kada žele da se pripreme pred leto i obezbede uslove da najvažnije radove u godini obave na najbolji način. Zato ProCredit Leasing svake godine, uoči Sajma poljoprivrede u Novom Sadu koji se održava u maju, kreira specijalne ponude koje omogućavaju poljoprivrednicima da na vreme pribave neophodnu opremu pod povoljnijim uslovima, kao što je, na primer, kupovina na lizing bez obaveznog kasko osiguranja i učešća.

Jedina povoljnija opcija za poljoprivrednike za kupovinu mehanizacije i opreme od lizinga jesu državne subvencije. Ali one su ograničene, bilo u iznosu ili u nameni, pa se često dešava da poljopriverdnik nije u mogućnosti da na taj način isfinansira kupovinu kvalitetne mašine sa većim kapacitetima, jer njena cena prevazilazi maksimalan iznos subvencije. Sa druge strane, lizing kuće se zalažu da država u narednim odlukama o subvencijama prepozna i lizing kao mogućnost podrške poljoprivredi. Plasiranjem subvencija preko lizinga svi bi bili na dobitku, jer bi poljoprivrednici ostvarili još povoljnije uslove za kupovinu osnovnih sredstava, a država bi uštedela na plaćanju nižih, subvencionisanih kamata. Dodatna prednost je što bi se proširio broj gazdinstava koja bi mogla da koriste spoljni izvor finansiranja, dok bi poljoprivredni proizvođači imali na raspolaganju veći izbor proizvoda koje žele da nabave, uz raznovrsnije mogućnosti da isfinanisraju svoja ulaganja.

Mada je lizing u poljoprivredi prepoznat kao kvalitena usluga i dobro prihvaćen na domaćem tržištu, struktura korisnika ukazuje da preovlađuju poljopriverdnici koji obrađuju veći broj hektara, što je i razlog da se prosečna vrednost lizing ugovora kreće oko 40.000 evra. Kako bi lizing postao dostupan i manjim gazdinstvima, koja nisu u PDV sistemu, neophodno je da se u dogovoru između lizing kompanija, prodavaca mehanizacije i nadležnih državnih institucija omogući oslobađanje od plaćanja PDV-a na kamatu i time lizing izjednači sa ostalim programima finansijske podrške poljoprivredi.

Dragiša Tadić, predsednik Izvršnog odbora, ProCredit Leasing
FINANSIJE TOP 2013/2014

Pročitajte i ovo...