Home VestiEkonomija MK Grupa i Matijević osnivaju konzorcijum za kupovinu PKB-a

MK Grupa i Matijević osnivaju konzorcijum za kupovinu PKB-a

by bifadmin

Kompanije MK Grupa i Industrija mesa Matijević najavile su da nameravaju da osnuju konzorcijum za kupovinu poljoprivrednog preduzeća PKB korporacija iz Beograda.

Osnovna delatnost MK groupe je proizvodnja i trgovina poljoprivrednim proizvodima, a Industrija mesa „Matijević“ se od 1992. godine bavi proizvođnojm mesa i mesnih prerađevina.

Grad Beograd je inače vlasnik PKB Korporacije koja, po navodima predstavnika Skupštine grada, ima problem s likvidnošću, i funkcioniše jer ne izmiruje obaveze prema javnom sektoru – njen dug se popeo na 30 miliona dinara.

PKB trenutno obrađuje oko 21.000 hektara zemlje i polovina uglavnom služi za poroizvodnju stočne hrane, dok se na ostalim površinama proizvode intenzivne ratarske kulture koje su najisplativije i to je uglavnom semenska proizvodnja. U svom vlasništvu ima 1.400 hektara građevinskog zemljišta i 5.200 hektara poljoprivrednog zemljišta. Prosečna plata oko 2.000 zaposlenih je 49.000 dinara.

Na poziv Agencije za privatizaciju za dostavljanje pisama o zaintersovanosti za 502 firme na spisku za privatizaciju, za PKB je bilo najviše interesenata, 11 domaćih i stranih kupaca.

Politika je pre skoro mesec dana objavila da je za kupovinu PKB-a zainteresovano “pola sveta”. Govorilo se o kineskim i ruskim investitorima, kao i o kompanijama iz Nemačke, Hongkonga, Austrije i Danske, koje su takođe poslala pisma o zainteresovanosti.

Pročitajte i ovo...