Home VestiPolitika i društvo Broj stanovnika u Srbiji i dalje opada

Broj stanovnika u Srbiji i dalje opada

by bifadmin

U Srbiji je prošle godine živelo 7.131.787 stanovnika, što znači da je naša zemlja od 2002. godine do danas izgubila skoro 400.000 građana, bilo zbog tzv “bele kuge”, bilo zbog emigracije.

Ove podatke objavio je Republički zavod za statistiku, navodeći da se ukupan broj stanovnika poslednjih godina smanjuje i da je stanovništvo sve starije. Ti rezultati dobijeni su na bazi Popisa stanovništva iz 2011. godine i podataka o prirodnom i mehaničkom kretanju građana (unutrašnje migracije).

Zavod za statistiku objavio je i da je koeficijent rasta stanovništva, u odnosu na prethodnu godinu, negativan i iznosi minus 4,9 odsto.

 

broj stanovnikqa

 

I pored smanjenja ukupnog broja stanovnika, u beogradskoj i južnobačkoj oblasti u 2014. zabeležen je lagan porast stanovništva, dok je najveći pad u odnosu na prethodnu godinu zabeležen u Zaječarskoj oblasti.

Prosečna starost ukupnog stanovništva u Srbiji konstantno raste i u 2014. godini iznosi 42,6 godina, za muškarce je to 41,2 a za žene 43,9 godina.

Proces starenja stanovništva posledica je sve manjeg udela mladog stanovništva, do 14 godina, u ukupnom stanovništvu, koje u 2014. godini iznosi 14,4 odsto, dok je udeo starijih od 65 godina u ukupnom stanovništvu 18,2 procenta.

Radno sposobno stanovništvo starosti od 15 do 64 godine čini 67,4 odsto ukupne populacije.

Prema procenama stanovništva po tipu naselja, u Srbiji preovlađuje gradsko stanovništvo i to u procentu od 59,9 odsto.

Gradsko stanovništvo je demografski mlađe od stanovništva ostalih naselja, prosečna starost gradskog stanovništva je manja od prosečne starosti stanovništva u ostalim naseljima, a razlika je 2,4 godine.

Pročitajte i ovo...