Home VestiEkonomija Skok američkog dolara nakon samouverenosti koju je pokazao FED

Skok američkog dolara nakon samouverenosti koju je pokazao FED

by bifadmin

Sastanak Federalnog komiteta za otvoreno tržište (FOMC) se našao na samom kraju agresivnih očekivanja, pri čemu je ipak okvalifikovan kao relativno „pomirljiv rast stope“ i na taj način je izbegnut mogući uznemirujući rizik.

Ova poslednja tvrdnja predstavlja kritičan aspekt situacije, jer mogućnost apsorbovanja ovog prvog povećanja kamatne stope je ključni korak u omogućavanju da FED slobodno odgovori na ekonomske pokazatelje bez velike brige da će tako baciti senku na tržišta, navodi u analizi direktor sektora Strategije na deviznom tržištu u Sakso banci, Džon Hardi.

Ključni pokazatelj koji je američki dolar postavio na put daljeg jačanja posle inicijalne reakcije koja nije uspela da pokaže održivi smer dolara se pojavila za vreme dela sesije određenog za pitanja i odgovore, kada je predsednica FED Dženet Jelen odgovarala na pitanje o tržištu visokorizičnih obveznica. Očigledno je bila vrlo pripremljena da odgovori na ovo pitanje i da govori o detaljima skorašnje vrlo značajne krize fonda obveznica Treća avenija.

Kako navodi Hardi, njen odgovor je nagovestio da FED nije zabrinut oko rizika po finansijsku stabilnosti tržišta visokorizičnih obveznica i da je kolaps fonda Treća avenija bio jedinstven. Ovaj izraz uverenosti postavlja američki dolar čvrsto na pravi put. Bez obzira da li će se ovo eventualno pokazati da je slično Bernankeovom izrazu poverenja da su krediti sa visokim stepenom rizika „uključeni“ je sasvim druga stvar.

Sve u svemu, ovo je jedan od ishoda koji najviše podržava dolar, iako prognoza od ovog trenutka nije baš potpuno jasna za najkraći rok jer se treba suočiti sa rizicima odjeka koji stižu sa sastanka Evropske Centralne Banke ranije ovog meseca, kao i da li i dalje postoji rizik zaštićenosti pozicije do kraja godine ili ako je sve ovo nadmašila želja za povratkom na onu trgovinu koja je pošla naopako nakon signala dobijenog od FED-a, zaključio je Hardi.

Pročitajte i ovo...