Home TekstoviB&F Plus Agencija TIKA pomaže poljoprivrednicima iz nerazvijenih opština

Agencija TIKA pomaže poljoprivrednicima iz nerazvijenih opština

by bifadmin

Turska razvojna agencija za međunarodnu pomoć i saradnju (TIKA) do sada je u Srbiji bila poznata po humanitarnim akcijama i projektima iz domena kulture i obrazovanja, ali danas sve više pažnje poklanja podršci poljoprivrednicima iz ruralnih i područja sa surovim klimatskim uslovima. TIKA, međutim, ne radi direktno sa biznis sektorom, već sa porodicama, udruženjima proizvođača kao i državnim institucijama i organima.

Sledeće godine, turska agencija TIKA proslaviće četvrt veka postojanja. Od 1992. kada je osnovana kako bi pomagala susednim zemljama posle raspada SSSR do danas izrasla je u organizaciju sa kancelarijama u 48 zemalja i programima koji se sprovode u 140 država. Turska trenutno zauzima četvrto mesto u svetu po količini humanitarne pomoći koju izdvoji na godišnjem nivou u odnosu na BDP, a u 2014. ta suma iznosila je 3,59 milijardi dolara. Osim humanitarnog rada, TIKA se bavi i ulaganjima u obrazovanje, zdravstvo, kulturu, kao i u projekte ekonomskog osnaživanja siromašnih i održivog razvoja.

U Srbiji, osim donacija školama, bolnicama i ustanovama kulture, TIKA je odlučila da se fokusira na razvoj poljoprivrede, pružajući finansijsku podršku za nabavku sadnog materijala, opreme i mehanizacije za male proizvođače u nerazvijenim opštinama. U poslednje dve godine sve više se fokusira na projekte poboljšanja životnog standarda porodica iz ruralnih oblasti. Kako nam je rečeno u beogradskoj kancelariji, TIKA ulaže u poljoprivredu pošto je smatra strateškom privrednom granom, s obzirom na to da 70 odsto teritorije Srbije čini poljoprivredno zemljište i da taj sektor zapošljava četvrtinu ukupne radne snage.

Podrška na zahtev

TIKA kroz svoje projekte ne pomaže direktno komercijalna preduzeća, već pomoć dodeljuje preko opština i poljoprivrednih udruženja, i usmerava je na povećanje kapaciteta manjih proizvođača, odnosno porodica i preduzetnika koji se time bave. Tako je od 2013. do 2015 godine dodeljeno ukupno 300 plastenika sa sistemom za navodnjavanje korisnicima u 14 opština, od Pančeva do Priboja i od Kladova do Bujanovca. Finansirala je i nabavku hladnjača, sušara, sistema za navodnjavanje i druge opreme i mehanizacije koja povećava proizvodnju i čini je konkurentnijom. Takođe, u cilju održavanja poljoprivredne proizvodnje, poklonila je oko 200.000 sadnica malina u Arilju, Novom Pazaru i Lebanu, 5.000 sadnica višnje u Merošini dok su u Vladičin Han stigle i sadnice šljive i dunje. „Tako se povećava i količina proizvedenog voća, što indirektno pomaže i biznis sektor a od izuzetne je koristi za male proizvođače“, kažu u TIKA.

Na pitanje da li su budžetom za ovu godinu planirali da nastave istim tempom da podržavaju poljoprivrednike, u TIKA odgovaraju da njihov princip rada ne podrazumeva unapred utvrđen godišnji budžet, već se projekti realizuju na osnovu analize pristiglih zahteva sa terena, od potencijalnih korisnika. „Poljoprivreda predstavlja veliki potencijal ekonomskog razvoja u Srbiji, i ona će nam ostati prioritet u cilju prevencije nezaposlenosti i razvoja proizvodnih kapaciteta u ruralnim oblastima“ kažu u TIKA, i najavljuju da će, ujedno, nastaviti i sa realizacijom projekata održivog razvoja, zdravstva, obrazovanja, kulture i infrastrukture širom Srbije.

 

 

Milica Rilak
februar 2016, broj 124.

Pročitajte i ovo...