Home TekstoviB&F Plus APR zabeležio bolje rezultate privrede u 2015.

APR zabeležio bolje rezultate privrede u 2015.

by bifadmin

U 2015. godini bruto domaći proizvod je zabeležio rast od 0,7%, a industrijska proizvodnja upadljivo veći – od 8,2% – saopštila je danas Agencija za privredne registre (APR) posle obrade finansijskih izveštaja koje su joj preduzeća dostavila. Naime, privrednu aktivnost u Republici Srbiji su prošle godine obavljala 126.262 privredna društva, od kojih je izveštaje za statističke i druge potrebe Agenciji podnelo 95.378 društava. Pri tome, ti izveštaji obrađeni su za 92.842 privredna društva, koja u proseku nose više od 99,5% osnovnih finansijskih pozicija svih društava i na osnovu njih su dati osnovni nalazi o poslovanju srpske privrede, kažu u APR-u. Podsećanja radi, u 2014. godini poslovalo je 331.059 privrednih subjekata u statusu “aktivan”, odnosno, 115.692 privrednih društava i 215.367 preduzetnika.

Prema rečima Ružice Stamenković, registratora u registru finansijskih izveštaja u APR, glavne poluge razvoja privrede u prethodnoj godini bili su jačanje investicionih aktivnosti i rast izvoza, koji je posle gotovo stagniranja prethodne godine povećan za 7,8%. Kao i prethodne godine, inflacioni pritisci su bili slabi, pa je godišnja stopa inflacije od 1,5% zadržana na prilično niskom nivou. Oscilacije domaće valute bile su blaže nego prethodne godine, tako da je na kraju 2015. godine u poređenju sa krajem 2014. godine vrednost dinara u odnosu na evro opala za 0,6%, a u odnosu na dolar za 11,9%.

Privredna društva su u ovom periodu na ukupnom nivou poslovala sa pozitivnim neto finansijskim rezultatom. Njihov dobitak od 143,8 mlrd dinara nadmašio je njihov gubitak ostvaren prethodne godine (132,6 mlrd dinara). Ukupan neto dobitak iskazan na nivou svih privrednih društava od 466,7 mlrd dinara za 14,6% veći je od prošlogodišnjeg, dok je neto gubitak u iznosu od 322,9 mlrd dinara smanjen za dve petine.

Ukupnom profitabilnom poslovanju domaće privrede glavni doprinos dalo je blago ublažavanje valutne nestabilnosti iz prethodne godine, što se odrazilo na opadanje finansijskih rashoda za trećinu, pa je gubitak po osnovu finansiranja od 105,0 mlrd dinara više nego za tri pećine manji u poređenju sa prethodnom godinom.

Osim svega pobrojanog, u 2015. godini privredna društva su, nakon višegodišnje tendencije smanjivanja broja zaposlenih započete 2009. godine, blago ojačala radne resurse. Ukupan broj zaposlenih u privrednim društvima za 21.360 radnika bio je veći nego prethodne godine, pa su ona zapošljavala 992.531 radnika.

Ovi podaci se slažu sa informacijama koje je juče objavila guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, a koje kažu da je Srbija nastavila i rast zaposlenosti i rast zarada. Navodno, zarade su na kraju prvog tromesečja ove godine bile veće nominalno za 4,5 odsto i tri odsto realno nego u istom period prethodne.

Povećanje zaspolenosti je, prema podacima iz APR-a,u 2015. bilo najizraženije kod društava koja su zapošljavala od 51 do 250 zaposlenih i od šest do deset zaposlenih, i na nivou tih segmenata privrednih društava broj radnika beleži identičan rast od 3,6% (7.674 odnosno 2.227 radnika) u odnosu na prethodnu godinu, dok je povećanje zaposlenosti kod društva koja su zapošljavala od 11 do 50 radnika bilo neznatno manje (3,3% ili 5.854 radnika). Najintenzivniji porast broja zaposlenih obeležio je privredna društva u Topličkoj oblasti, gde je broj radnika povećan skoro za trećinu (1.553 radnika), odnosno u Jablaničkoj i Pirotskoj oblasti (10,2% ili 1.154 radnika i 7,9% ili 709 radnika), a istovremeno rast zaposlenosti društava iz tih oblasti praćen je priličnim uvećanjem njihovog pozitivnog neto finansijskog rezultata. Privredna društva iz Beogradske oblasti zapošljavala su 22.220 ili 5,4% radnika više nego prethodne godine, a pri tome i njihovo poslovanje bilo je uspešnije budući da, posle prošlogodišnjeg negativnog rezultata, u 2015. godini beleže na ukupnom nivou dobitak (88,4 mlrd dinara) i uz privredna društva iz Južnobačke oblasti (49,2 mlrd dinara) prednjače po visini iskazanog pozitivnog neto finansijskog rezultata.

Profitabilnost srpske privrede najvećim delom su generisala privredna društva iz sektora trgovine na veliko i malo, i prerađivačke industrije, koja su nakon negativnog poslovanja prethodne godine, iskazala dobitak u iznosu od 50,3 mlrd dinara odnosno 38,1 mlrd dinara. Visok pozitivan rezultat beleže i privredna društva iz sektora informisanja i komunikacija čiji je dobitak od 34,6 mlrd dinara za 54,5% veći nego prethodne godine, dok su društva u sektoru saobraćaja i skladištenja, kao najveći nosioci gubitaka iz prethodne godine (50,0 mlrd dinara) iskazala pozitivan rezultat u visini od 12,9 mlrd dinara.

S druge strane, poslovanje u sferi negativnih rezultata iz 2014. godine zadržala su privredna društva na nivou pet sektora, mada su njihovi gubici značajno smanjeni. Najveći negativan neto neto finansijski rezultat, u iznosu od 10,3 mlrd dinara, iskazala su društva iz sektora finansijskih usluga i delatnosti osiguranja, a visok gubitak obeležio je i poslovanje društava u sektoru građevinarstva (6,3 mlrd dinara).

Javna preduzeća, kao veliki nosioci gubitaka srpske privrede prethodnih godina, u 2015. godini beleže poboljšane rezultate, tako da su ukupno iskazala 8,3 mlrd dinara dobitka, za razliku od prethodne godine kada je njihov negativan neto finansijski rezultat iznosio 44,0 mlrd dinara. Ali APR nije želeo da daje dodatne informacije o poslovanju javnih preduzeća danas, najavljujući detaljnije podatke za jun ove godine.

Uspešnije poslovanje nego prethodne godine ostvarila su i privredna društva posmatrano prema veličini, s tim da su mala društva iskazala dobitak gotovo 2,5 puta veći od prošlogodišnjeg u iznosu od 59,4 mlrd dinara. Do izražaja je došla i profitabilnost velikih i srednjih privrednih društava, koja beleže dobitak od 67,8 mlrd dinara odnosno 43,2 mlrd dinara, naspram negativnog poslovanja prethodne godine. Mikro privredna društva, koja čine 89,0% srpske privrede, smanjila su negativan neto finansijski rezultat skoro za tri petine i njihov gubitak iznosi 26,6 mlrd dinara. Oporavak poslovnog ambijenta u 2015. godini reflektovao se i na poslovanje preduzetnika, tako da je njih 17.109, čiji su izveštaji za statističke potrebe obrađeni, iskazalo pozitivan rezultat u visini od 6,4 mlrd dinara, koji je za trećinu veći nego dobitak preduzetnika u prethodnoj godini. Rast profitabilnosti nije izostao ni kod ustanova koje obavljaju privrednu delatnost, pa je prema podacima iz izveštaja za statističke i druge potrebe koji su obrađeni za 1.090 ustanova, njihov dobitak četvorostruko uvećan i iznosi 4,6 mlrd dinara.

Ovo svojevrsno oživljavanje srpske ekonomije imalo je refleksiju na poslovanje finansijskog sektora, kažu u APR-u. Na nivou svih grupa aktivnih finansijskih instuticija, uz izuzetak faktoring društava, u 2015. godini evidentan je rast profitabilnosti.

Ubedljivo najveći pozitivan neto finansijski rezultat, što je delom i odraz ispoljene bankocentričnosti finansijskog sistema u Republici Srbiji, u visini od 7,8 mlrd dinara, a koji je 5,7 puta veći nego prethodni godine, ostvarilo je ukupno 30 banaka. Višestruki rast profitabilnosti (skoro sedam puta) obeležio je i poslovanje društava za osiguranje, tako njih 24 beleži pozitivan neto rezultat od 2,9 mlrd dinara. Veći pozitivan neto rezultat nego prethodne godine ostvaren je i na nivou pet drugih finansijskih institucija (1,9 mlrd dinara), kao i kod ukupno 25 brokersko-dilerskih društava (0,5 mlrd dinara). Treba pomenuti i da je 16 davalaca finansijskog lizinga, koji su posle najvećeg gubitka (5,8 mlrd dinara) iskazanog u prethodnoj godini, 2015. godinu završilo na ukupnom nivou sa dobitkom od 0,3 mlrd dinara. Rastuću profitabilnost finansijske institucije su ostvarile uz dalje smanjivanje zaposlenosti, a broj radnika najviše su smanjile banke (1.898 radnika).

Pročitajte i ovo...