Home TekstoviB&F Plus Izveštaj za globalne investitore otkriva umerene apetite za rizik ali i optimističnu tražnju

Izveštaj za globalne investitore otkriva umerene apetite za rizik ali i optimističnu tražnju

by bifadmin

U izveštaju koji je pripremio Colliers International ističe se nova faza na tržištu u kojoj investicije udelima ustupaju mesto transakcijama na bazi kredita, kao i novi upliv kapitala na sekundarna tržišta.

Očekivanja investitora prema tržištu nekretnina ostaju pozitivna na globalnom nivou, opšti je zaključak izveštaja koji je pripremio Colliers International. Očekuje se da bi primarna ciljna tržišta trebalo da ostanu predmet najvećeg interesovanja, uz umerenije apetite za rizik, stabilne ekonomske uslove i niske kamatne stope, koje bi takođe pokrenule investicije na sekundarnim tržištima.

Ključno saznanje izveštaja ukazuje na podatak da od preko 600 investitora koje je Colliers anketirao, više od polovine (52%) planira da poveća ulaganja u oblasti nekretnina u 2016. godini, dok samo 11% planira smanjenje. Stoga je opšte očekivanje za 2016. godinu, nastavak rasta investicija u nekretnine, uz nepromenjen pozitivan stav globalnih investitora, na osnovu ostvarenog rasta, posebno na tržištu SAD, ali i na ostalim značajnim tržištima u Evropi i svetu.

colliers 1

Globalni zaključci izveštaja:

Sektor nekretnina nastavlja da privlači pažnju. Predviđanja u vezi sa tržištem nekretnina ostaju pozitivna, uz očekivani porast broja transakcija u odnosu na 2014. godinu i dostizanje nivoa iz perioda pre globalne finansijske krize. Preko polovine ispitanika sa višenamenskim portfolijima takođe je istakla planirano povećanje ulaganja u sektor nekretnina u narednih 12 meseci.

Preferencije ka likvidnim tržištima. Dok je “potraga za prinosom” naterala mnoge investitore da se uz svesno povećanje rizika okrenu sekundarnim i perifernim tržištima, najlikvidnija tržišta (SAD, UK, Nemačka, Australija i Japan) i globalno najprometniji gradovi (London, Pariz, Njujork, San Francisko, Tokio i Sidnej) ostaju primarna tržišta od interesovanja za međunarodne investitore u narednih 12 meseci. Kao najveća prepreka ulasku na periferna odnosno tržišta višeg prinosa investitori ističu likvidnost.

Visoke cene. U 2016. godini se očekuje veći akcenat na stabilnim prihodima kao i upravljanju imovinom radi ostvarivanja boljih performansi. Mnogim investitorima postaje sve teže da ostvare očekivani prinos na ulaganja, posebno u prezasićenim primarnim tržištima, koja se posmatraju kao skupa pa čak i precenjena. Menadžeri fondova navode porast neusklađenosti između očekivanja klijenata u vezi sa prinosom i onoga što tržište može da ponudi.

Umereni apetiti za rizik. Globalni investitori zadržavaju poverenje po pitanju ulaganja, ali su ih ekonomska nestabilnost i geopolitička dešavanja učinili opreznijim. Takođe, postoji shvatanje da se ekonomsko okruženje može promeniti u svakom trenutku. Kamatne stope u Kini i SAD su samo neki od faktora za razmatranje među investitorima.

Lokalno udruživanje. Rezultati istraživanja koje je sproveo Colliers pokazuju da će sve veći broj globalnih investitora želeti da sarađuje sa lokalnim stručnjacima u cilju sticanja dobre osnove koja bi obezbedila pouzdano plasiranje značajnijih iznosa kapitala.

Povratak zaduživanju. Većina investitora (82% ove godine, dok je prošle godina taj procenat bio 78%) koristiće kredite za finansiranje akvizicija, što sugeriše da u krugu kapitala, sopstveni kapital popušta pred kreditima.

colliers 2

Zaključci za tržište Evrope, Bliskog Istoka i Afrike (EMEA):

Investicioni zaokret ka Evropi radi ostvarivanja većih prihoda. Očekuje se da u 2016. obim investicija u Evropi nastaviti sa daljim rastom, kao posledica raznovrsnosti primarnih tržišta i povoljnih uslova kreditiranja. Ipak, manje investitora očekuje da ostanu isključivo kupci. Investitori u SAD ostaju privrženi evropskom tržištu, s obzirom da trećina ima nameru da sprovede investicione planove za EMEA u narednih 12 meseci.

Investitori izvan EMEA će se fokusirati usko na London, Pariz, značajne nemačke gradove, kao i na Madrid. Azijski kapital će ostati fokusiran na London i gradove Nemačke u 2016. čime se naglašavaju smanjene sklonosti ka riziku investitora.

Kancelarije u CBD su preferirani sektor. Kancelarije u centralnoj poslovnoj zoni (Central Business District – CBD) su najtraženiije među EMEA investitorima, zajedno sa šoping centrima, kao i novim prilikama za razvoj u regionu Kontinentalne Evrope. U Ujedinjenom Kraljevstvu, kancelarije u centralnom poslovnom jezgru su uspele zahvaljujući industrijskim, logističkim, stambenim, kao i novim razvojnim mogućnostima.

Direktne investicije ostaju najčešći način za ulazak na tržište. 60% od ukupno anketiranih investitora, koji planiraju da povećaju zastupljenost na EMEA tržištu, učiniće to samostalnom direktnom investicijom . Udeo investicija kroz zajednčka ulaganja iznosi svega 19% od ukupnih investicija u nekretnine na tržištu EMEA, dok ostalih 21% investicija je podjednako raspodeljeno na kreditne proizvode, alternativne izvore finansiranja i Real estate investicione fondove (REIT).

Ekspanzija portfolio je olakšana većom dostupnošću kredita. Naše istraživanje pokazuje da 49% od EMEA investitora je voljno da preuzme veći rizik u narednih 12 meseci, kao i da planira da proširi svoj portfolio. Čak 83% ispitanih je spremno da se zadužuje, budući da su uslovi kreditiranja postali povoljniji, kao i da se očekuje njihovo dalje poboljšanje u 2016.godini.

Investicije u Centralnoj i Istočnoj Evropi. Region Centralne i Istočne Evrope privlači sve više investitora spremnih da prihvate rizičnije ulaganje, radi potencijalno većeg profita. Kao rezultat navedenog, investicioni volumen u Centralnoj i Istočnoj Evropi se povećao za 9% u odnosu na prošlu godinu. Širom Evrope, rast konkurencije doveo je do povećanja broja fondova koji su usmereni na pronalaženje skrivenih vrednosti tokom 2015. godine, što je uslovilo sklapanje partnerstava sa lokalnim menadžerima kako bi se smanjio rizik, dok se akcenat stavljao na porfolio maloprodajnih jedinica i logistike, a ne na pojedinačnim nepokretnostima.

colliers 3 english

Srpsko tržište

Srpsko tržište nekretnina u 2015. godini karakterisalo je dugo očekivano oživljavanje razvojnih aktivnosti. Nakon višegodišnjeg mirovanja, izgradnja teče “punom parom” širom svih segmenata tržišta.

Beogradsko tržište poslovnog prostora dočekalo je završetak najvećeg projekta još od 2010. godine. Upadljiv je i podatak da je u drugoj polovini godine u glavnom gradu započeta izgradnja nekoliko velikih poslovnih kompleksa A klase, što će povećati kapacitet kancelarijskog prostora, a značajnih 20% u naredne 2 godine. Trend rastućih investicija u poslovne objekte pokrenut je konstantnim rastom tražnje za poslovnim prostorom, što je podstaklo domaće investitore, kao i rast likvidnosti investicionog tržišta.

Tržište maloprodajnih nepokretnosti je takođe karakterisao veliki broj novoizgrađenih i planiranih projekata. Izgradnja Rajićeve i Belgrade Plaza-e se nastavlja, što će Beograd učiniti bogatijim za nove moderne maloprodajne projekte. Radovi na Retail parkovima u Zemunu, Čačku i Zrenjaninu su okončani, prikazujući tendenciju lokalnih korisnika i stranih investirora ka ovakvom tipu projekata, posebno u manjim gradovima. Nakon prve uspešne kupoprodaje šoping centra u prethodnoj godini, 2015. godina je donela porast broja međunarodnih institucionalnih investitora, ponajviše na Beogradskom tržištu.

Tržište stambenih objekata pokazuje da se trend izgradnje modernih stambenih kompleksa nastavlja. Ovi projekti nude moderne objekte na povoljnim lokacijama i relativno visok kvalitet izrade, u odnosu na to šta je ranije bilo u ponudi na tržištu u istom cenovnom rangu. Uporedo sa unapređenim pristupom tržištu i marketing strategijama investitora, tržište je u 2015. godini apsorbovalo ovakve tipove kompleksa kao nikada do sada. Investitori i finansijeri su primetili ovakve tendencije, te se očekuje još sličnih projekata u budućnosti.

“Zadovoljstvo je aktivno učestvovati i pratiti razvoj današnjeg srpskog tržišta nekretnina. Znaci sazrevanja mogu se videti kroz kompleksnije transakcije, porast obima i pojavu nove vrste tržišnih učesnika. Dolazak novih stranih investitora na tržište koji svojim iskustvom i znanjem donose unapređenja različitim sektorima tržišta, za nas znači samo svetlu budućnost.” Izjavila je Ana Vuković, Generalni direktor za Grčku i Srbiju.

“Godina koja je za nama je bila godina pozitivnih promena u svim segmentima tržišta. Nadamo se da će se ovakav trend nastaviti u budućnosti i da će tržište nekretnina u Srbiji dostići svoj pun potencijal.” Nagovestio je Uroš Vukomanović MRICS, Generalni menadžer za Srbiju.

Za “Global Investor Outlook” izdanje za 2016. godinu, Colliers International je ispitao preko 600 investitora širom sveta. Među ove investitore ubrajaju se privatni investicioni fondovi, Real estate trustovi (REIT), institucije i suvereni fondovi bogatstva (SWF). Prema anketi koju je sproveo Colliers International, ovih 600 investitora predstavljaju holdinge koji poseduju približno 1,5 biliona (1012) dolara. Kako bi dodatno učvrstili nalaze istraživanja, Colliers International je sproveo intervju sa dodatnih 50 investitora radi boljeg razumevanja njihovih tržišnih ambicija u narednoj godini.

Pročitajte i ovo...