Home TekstoviB&F Plus Start-ap koji bi mogao da nanese veliku štetu industriji šećera

Start-ap koji bi mogao da nanese veliku štetu industriji šećera

by bifadmin

Globalna industrija šećera uskoro bi mogla da se suoči sa veoma obziljnim izazovom zbog – pečuraka.

Naime, start-ap MycoTechnology već neko vreme privlači pažnju javnosti zato što je sklopio ugovore sa nekim od najvećih prehrambenih kompanija na svetu. Ovo preduzeće se inače bavi rešavanjem pitanja koje muči naučnike već decenijama – kako da održe neki proizvod ukusnim ako smanje ili izbace šećer iz njega.

Nauka koja stoji iza ovoga je komplikovana ali glavni sastojak je veoma jednostavan – to su molekuli gljiva koji ljudima tokom žvakanja hrane omogućavaju blokiranje ukusa gorčine, za čije prikrivanje se inače najviše i koristi šećer u industriji hrane. Vegetativno tkivo gljiva koje to omogućava zove se micelijum, bezukusno je, i ono one menja sastav hrane koju čovek konzumira već samo blokira njen gorak ukus u ustima. Kao takvo moglo bi naći veoma široku primenu s obzirom na veliki asortiman gorke hrane, počev od kafe, preko čokolade pa sve do mnogih žitarica. Kako bi ublažili njihov ukus prerađivači hrane su im do sada često dodavali šećer i zaslađivače, pa čak i kada se radilo o slanim namirnicama. No, kako su kupci postajali sve više zdravstveno osvešćeni, ove kompanije su morale da smisle nove načine za borbu sa gorčinom.

Baš zbog toga je mala kompanija iz SAD počela da istražuje načine za sakupljanje i uzgoj micelijuma kao i način za njegovu izolaciju i mešanje sa hranom. Dalja testiranja ovog izuma su pokazala da se ćelije ovog organizma u ustima odvajaju od hrane i lepe na deo jezika kojim se oseća gorak ukus. Tu se zadržavaju oko 10 sekundi pre nego što ih pljuvačka sapere. No, taj kratak period koliko se zadržavaju na jeziku dovoljan je za blokiranje gorkog ukusa.

Ovaj sastojak inače je odobren od strane FDA u Americi, kao i u Australiji a trenutno je u postupku i njegovo ozvaničenje u EU i Japanu.

MycoTechnology će dotle nastaviti aktivno da sarađuje sa proizvođačima jogurta koji sadrži fruktozne sirupe. Cilj je da se zaslađivači izbace iz upotrebe bar za polovinu a da se nimalo ne izmeni ukus ovog mlečnog proizvoda. Kompanija takođe sarađuje i sa proizvođačima sokova ali i sa proizvođačima zaslađivača kao što je GLG Life Tech, jedan od najvećih ponuđača stevije koja za neke ljude posle konzumiranja ostavlja pomalo gorak ukus. Iz GLG-a kažu da su im dosadašnja iskustva sa ovim blokatorom gorčine veoma pozitivna.

MycoTechnology je u 2015. imao sedam zaposlenih i bio u mogućnosti da proizvede četiri tone svog proizvoda, a sada ima 25 zaposlenih i očekuje da će 20 tona ovog proizvoda izaći iz njegovih pogona.

 

 

Izvor: Kvarc

Pročitajte i ovo...