Home TekstoviB&F Plus Proizvodnja „pametnih” pumpi u Srbiji: Na putu ka održivosti

Proizvodnja „pametnih” pumpi u Srbiji: Na putu ka održivosti

by bifadmin

Kompanija Grundfos ovog decembra obeležava pet godina od početka rada svoje fabrike u Inđiji, odakle danas izvozi gotovo celokupnu proizvodnju inteligentnih pumpnih rešenja. Ovaj danski proizvođač, koji zbog posvećenosti inovacijama i održivom razvoju obezbeđuje snabdevanje pitkom vodom čak i za antarktičke ekspedicije, potpisao je novi ugovor za pumpnu stanicu „Kaljenica – Revenica“, kao nastavak saradnje u projektu za navodnjavanje Mačvanskog kraja.

Kompanija Grundfos privodi kraju poslovnu godinu na našem tržištu vešću o uspešnom završetku prve faze saradnje sa lokalnim investitorom Srbija vode u navodnjavanju Mačvanskog kraja. Reč je o projektu izgradnje crpnih stanica, kojima bi se regulisalo navodnjavanje oranica u šabačkom kraju s ciljem da se od trenutno navodnjavanih skor 3.000 hektara, što je oko svega četiri odsto ukupnog obradivog zemljišta, omogući odgovarajuća infrastruktura za navodnjavanje još 11.000 hektara poljoprivrednih parcela. Izgradnjom crpnih stanica, osim kontinuiranog dotoka vode tokom suša, obezbedilo bi se i odvodnjavanje u kišnim periodima radi zaštite od poplava, a namera nadležnih je da se do svake poljoprivredne parcele sprovede i struja, kako bi troškovi zalivanja bili što manji.

U izgradnji crpne stanice „Preka – Široka bara“, kompanija Grundfos je angažovana kao dobavljač inteligentnih pumpnih rešenja za savremene sisteme navodnjavanja. Reč je o šest potapajućih propelernih pumpi (KPL), ukupne instalirane snage 435 kilovata, što obezbeđuje 6,4 kubnih metara vode u sekundi. Izgradnja ove crpne stanice omogućava navodnjavanje za 500 do 600 hektara obradivog zemljišta, sa dužinom kanala od 10 kilometara.

Zahvaljujući saradnji sa ovlašćenim servisnim partnerom, kompanijom Eko inženjering, Grundfos je uradio i deo instalacije sistema i isporuku dodatne opreme, kao što su kolone cevi i rešetke za zaštitu. Kao rezultat dosadašnje dobre saradnje u realizaciji pomenutog projekta, kompanija je potpisala ugovor i za narednu pumpnu stanicu „Kaljenica – Revenica“ u istom regionu, a vrednost posla iznosi 150.000 evra.

Od Inđije po svetu

Ova danska kompanija godišnje proizvede oko 16 miliona pumpi za svetsko tržište. Glavni proizvod su cirkulacione pumpe za grejanje i klimatizaciju, kao i druge cirkulacione pumpe za industriju, vodosnabdevanje, otpadne vode i dozirne pumpe. Danas je Grundfos najveći svetski proizvođač cirkulacionih pumpi, koji pokriva oko polovine globalnog tržišta, a osim pumpi proizvodi standardne i potopljene motore, kao i najsavremeniju elektroniku za nadzor i regulaciju pumpe. Grindfos je zastupljen sa preko 80 kompanija u više od 55 zemalja u svetu, a najveće poslovne ambicije usmerene su na tržišta Kine, Indije, Rusije i Brazila.

Grundfos je odluku o započinjanju svoje proizvodnje i u Srbiji doneo u okviru poslovne strategije, koja je imala za cilj širenje na tržištu jugoistočne Evrope, kroz izgradnju novog proizvodnog pogona, objašnjava Džim Toft Nilsen, generalni direktor ove kompanije u Srbiji. „Nakon sprovođenja intenzivnih studija izvodljivosti, koje su uključivale nekoliko ključnih parametara, kao što su blizina klijenata, obučenost radne snage, politička stabilnost, kao i dostupnost infrastrukture, izabrana je Srbija“, nabraja sagovornik B&F-a razloge koji su ih opredelili upravo za našu zemlju.

Ipak, podseća Nilsen, realizacija se nije odvijala prema prvobitnim planovima. Mada su pripreme za početak proizvodnje u Srbiji počele još 2009. godine, kada je Grundfos kupio 150.000 kvadratnih metara zemljišta za izgradnju proizvodnog pogona u Inđiji, zbog posledica izbijanja svetske ekonomske krize taj projekat je odložen. Stoga je, naredne godine, proizvodnja krenula u Novoj Pazovi, dok se uporedo radilo na izgradnji fabrike u Inđiji, a Nilsen ističe da su uloženi veliki napori kako bi se izvršila prilagođavanja proizvodnje i poslovnog prostora standardima kompanije, odgovarajuća obuka zaposlenih i obezbedio transport opreme i tehnologije.

Konačno, fabrika u Inđiji je otvorena u decembru 2012. godine i danas se proizvodnja odvija na prostoru od 25.000 kvadratnih metara, a kompanija ukupno zapošljava 430 radnika. Grundfos Manufacturing Serbia u svom proizvodnom pogonu proizvodi tri vrste pumpi, među njima i najpopularniji proizvod ove kompanije – pumpu za cirkulaciju grejanja i vode. Zajedno sa dve vrste ovih pumpi, pokrenuta je i proizvodnja proizvoda koji je namenjen rešavanju problema otpadnih voda u Srbiji – Sololift, objašnjava Nilsen.

Proizvodi iz pogona u Inđiji distribuiraju se preko spacijalizovanih trgovačkih radnji do krajnjih korisnika, pri čemu je većina klijenata locirana u Rusiji i Mađarskoj, a među značajnim izvoznim tržištima su i Nemačka, Velika Britanija, Francuska i Danska. „Iz Inđije izvozimo i u Kinu“, dodaje Nilsen, „gde plasiramo i gotove pumpe, kao i komponente za proizvodne linije naše fabrike u toj zemlji“.
Mada zvanični statistički podaci pokazuju da je ukupni prošlogodišnji izvoz domaće metalske i elektro-industije u vrednosti od 4,706 milijardi dolara bio za 10,3 odsto manji nego u 2014. godini, naš sagovornik kaže da se to nije odrazilo na poslovanje fabrike u Inđiji, koja uspešno izvozi 99 odsto ukupne proizvodnje.

Štaviše, uprkos stagnaciji globalne potražnje i u ovom segmentu proizvodnje usled ekonomske krize, Grundfos je na nivou cele grupe objavio podatke, prema kojima je kompanija u prošloj godini ostvarila rast prodaje za 0,8 odsto, kao i značajno povećanje zarade. Dobit grupe, nakon oporezivanja dostigla je 1,45 milijardu danskih kruna u odnosu na 503 miliona danskih kruna iz 2014. godine. Poboljšan je i tržišni udeo na strateškim tržištima, pri čemu je najveći rast ostvaren u Severnoj i Južnoj Americi, ali je značajan napredak evidentiran i na tržištima Italije, Poljske, Mađarske, Turske, Češke i Baltika.

Podrška malim preduzećima

Iako Grundfos glavne sirovine za proizvodnju u Inđiji, bakar i čelik, uglavnom nabavlja iz Slovenije, Nilsen ističe da ova kompanija sarađuje sa mnogim lokalnim partnerima, najviše u nabavci smeša i materijala za pakovanje. „Kako bi postali dobavljači Grundfosa, oni moraju da ispune sve lokalne standarde, kao i međunarodne standarde naše kompanije“, objašnjava sagovornik B&F-a i dodaje da je takva saradnja šansa za razvoj malih i srednjih preduzeća u metalskoj industriji.

„Ona moraju da poseduju fleksibilnost i da razumeju kako treba ispuniti očekivanja velikog međunarodnog kupca. Ukoliko ispunjavaju te kriterijume, nakon potpisivanja partnerskog sporazuma, naša kompanija ih podržava kroz prenos znanja i procesa koji im omogućavaju ne samo da unaprede kvalitet, već i da dostignu neophodni obim i kontinuitet u proizvodnji“, ističe Nilsen.

Različite obuke koje Grundfos realizuje za svoje zaposlene, partnere, ali i kupce, imaju za cilj i da prenesu ključnu poruku da je održivi razvoj u interesu svih, te da inovacije koje to mogu da obezbede zahtevaju razmišljanje unapred i fokusiranje na dugoročnu perspektivu. To su vrednosti na kojima je utemeljen i Grundfosov centar za istraživanje i razvoj u Danskoj, kao najveći centar takve vrste u industriji proizvodnje pumpi u svetu.

Stoga, osim održvih rešenja za vodosnabdevanje udaljenih mesta i ekoloških sertifikata za celokupan proces proizvodnje, Grundfos svoje pumpe dizajnira na način koji omogućava da se one, nakon isteka upotrebe, ponovo korisite, objašnjava Nilsen. Konkretno, od jedne tipične pumpe koju ova kompanija proizvede, reciklira se 90 do 98 odsto materijala, a između dva i osam odsto može se ponovno koristiti za grejanje. O posvećenosti inovacijama govori i podatak da se pumpe danskog proizvođača koriste čak i za snabdevanja antarktičkih ekspedicija pitkom vodom.

 

 

decembar/januar 2016/17, broj 132/133

Pročitajte i ovo...