Home TekstoviB&F Plus Ovako je kompanija Marbo Product „ozelenila“ svoje poslovanje

Ovako je kompanija Marbo Product „ozelenila“ svoje poslovanje

by bifadmin

Krajem prošle godine, kompanija PepsiCo Inc. najavila je ambicioznu globalnu agendu održivosti kreiranu da podstakne trajni poslovni rast na način koji uvažava potrebe potrošača, ali i društava. Platforma Poslovanje sa svrhom za predstojeću deceniju fokusira se na tri osnovna prioriteta, a jedan od njih je i zaštita planete i zajednica u kojima posluje. Nove inicijative kompanije predstavljaju nastavak decenijske posvećenosti pionirskoj viziji utemeljenoj na uverenju da je poslovni uspeh neodvojivo povezan sa održivošću sveta koji delimo.

Marbo Product, članica PepsiCo Grupe od 2008. godine, kao društveno odgovorna kompanija, posvećuje pažnju zaštiti životne sredine kroz inovativne projekte. U kompaniji su svesni svoje obaveze da budu odgovoran korporativni građanin koji razume važnost očuvanja životne sredine, pa se velika pažnja posvećuje i podizanju ekološke svesti zaposlenih kojih je više od 1200. Ujedno u Marbo Product-u se sprovode i brojne interne inicijative za unapređenje konkretnih ekoloških faktora i segmenata koji su važni za čitavu industriju robe široke potrošnje, poput tretiranja otpadnih voda, kontrole emisije gasova staklene bašte, recikliranja i upravljanje otpadom, održive poljoprivrede i odgovorno korišćenja resursa.

Među inovativnim projektima sprovedenim u fabrici u Magliću naročito se izdvajaju polja za dehidrataciju otpadnog mulja sa postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda pomoću trske, a koja su puštena u rad jula 2016. godine. U poljima, mulj se dehidrira na prirodan način bez upotrebe hemikalija i sa minimalnom upotrebom električne energije, a proces dehidratacije otpadnog mulja se odvija pomoću korena trske. Sam program nije novina na teritoriji Evrope, jer se slični programi primenjuju duže od dve decenije, ali je ovo jedna od prvih primena u Srbiji i na njenoj implementaciji je rađeno zajedno sa stručnjacima Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu.

 

polja za dehidrataciju otpadnog mulja
Još jedan inovativni projekat je remedijacija otpadnog mulja sa postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Reč je o potpuno prirodnom načinu oporavka opterećenog i vodom zasićenog mulja uz pomoć živih organizama (biljaka i mikroorganizama), bez dodatnog opterećenja životne sredine. Nakon rezultata sprovedenih eksperimenata, na zemljištu sa muljem je posejana pšenica. Pšenica tokom svog vegetativnog perioda treba da popravi vodno-vazdušni režim u mulju i da uz pomoć mikrorganizama koji će se razvijati oko korena biljaka pospeši mineralizaciju organskih materija iz mulja. U završnoj fazi pšenica će biti pokošena i uklonjena sa površine, a zapremina mulja će biti značajno smanjena usled otpuštanja vezane vode, mineralizacije i potrošnje organskih materija. Nakon uklanjanja pšenice i finalnog ravnanja površine uz zasejavanje trave, dobiće se zelena površina.

 

Gajenje ozime pšenice kao metod dehidratacije otpadnog mulja

 

U fabrici u Magliću, Marbo Product je od početka 2009. godine do danas ostvario dobre rezultate u uštedama vode, energije i recikliranju otpada, pa se danas reciklira čak više od 93 odsto otpada, sa tendencijom rasta. Fabrika se snabdeva vodom iz bunara, koja se prerađuje pomoću reverzne osmoze i time se dobija voda kvaliteta one za piće. U proizvodnim pogonima postavljeni su i OPC sistemi (Open Plant Cleaning) koji omogućavaju pranje proizvodnih linija sa kontrolisanom potrošnjom vode. U jednom od pogona već su instalirani i solarni paneli, čija je uloga grejanje vode, koja se koristi za pranje proizvodnih linija, a tokom 2017. godine planirano je i postavljanje solarnih panela za grejanje vode u pogonu za proizvodnju Chipsy-a. Osim evidentnog očuvanja životne sredine kroz potrošnju vode, projekat generiše i uštedu od 0,7% ukupne godišnje potrošnje energije sa vremenom isplativosti ispod 5 godina. U ovom pogonu su već instalirane solarne tube, čime je značajno smanjena potrošnja električne energije.

Svi ovi rezultati, nisu prošli nezapaženo i od strane stručne javnosti. Krajem svake godine, Sekopak dodeljuje sertifikate o smanjenju emisije CO2 za prethodnu godinu. Marbo Product je dobitnik ovog priznanja za 2015. godinu. Takođe, saradnja sa Sekopakom ostvarena je i kroz podršku lokalnoj zajednici. U školi u Magliću, kao i ispred fabrike postavljene su kutije za odlaganje otpadnih baterija i sijalica. Na taj način, svi građani Maglića i radnici fabrike imaju prilike da donesu „otpad od kuće“ i daju svoj doprinos očuvanju životne sredine. Pored Sekopakove sertifikacije, kompanija Marbo Product dobila je i ReCon (Resource Conservation) priznanja na globalnom nivou, a od 2013. godine kompanija je nagrađena i brojnim drugim priznanjima kategoriji očuvanje životne sredine koja potvrđuju izuzetnu posvećenosti ovoj oblasti što je još jednom potvrđenom u vidu nominacije za Best Performance fabriku, zajedno sa dve visoko rangirane fabrike iz Turske, u okviru PepsiCo kompanije.
Milica Valtner, menadžer kontrole kvaliteta u kompaniji Marbo Product, PepsiCo Zapadni Balkan

Pročitajte i ovo...