Home TekstoviB&F Plus Bizarna moda preimenovanja ulica i mesta na Balkanu

Bizarna moda preimenovanja ulica i mesta na Balkanu

by bifadmin

Ne bi uopšte bila reč o preterivanju ako bismo politički odnos prema prošlosti na Balkanu sveli na nacionalističko prekrajanje, a onaj prema budućnosti na tetošenje stranih investitora. U prilog tome govore i dva nedavna primera. Stara Zagora, grad u centralnoj Bugarskoj, odlučio je da ponovo napiše istoriju, dok je Čačak u susednoj Srbiji odlučio da preda budućnost u ruke investitorima.

U Staroj Zagori, petom bugarskom gradu po veličini, gradski većnici su doneli odluku o preimenovanju čak 838 toponima na području grada čiji su nazivi arapskog ili turskog porekla. Iza odluke stoji krajnje desna koalicija Ujedinjene patriote, na vlasti u gradu, ali i deo vlasti na nacionalnom nivou. Sa sličnim inicijativama je desnica pokušavala već godinama, ali ovo joj je prvi veći uspeh. Usledile su i osuđujuće reakcije na odluku, mahom od verskih i političkih predstavnika turske manjine. Inače, kreativni aspekt preimenovanja pašće na leđa najvernijih slugu nacionalizma: akademske elite.

Investitor svetac

S druge strane, vlastima u Čačku neće trebati pomoć u smišljanju naziva. Naime, na predlog gradonačelnika Miluna Todorovića i gradske uprave za lokalni ekonomski razvoj tamošnja Komisija za određivanje naziva ulica je odlučila da jednoj od gradskih ulica dodeli ime Petera Kelena, vlasnika nemačke kompanije Vorwerk. Reč je o 763 metra dugoj ulici koja vodi do buduće fabrike koju će kompanija izgraditi u Čačku i navodno otvoriti više od hiljadu radnih mesta. Pored ulice, Vorwerk bi trebao da dobije i nešto opipljivije poklone kao što su besplatna infrastruktura i izdašno subvencionisanje radnih mesta.

Nisu svi oduševljeno prihvatili ovu odluku. Jedan od članova Komisije, istoričar Goran Davidović, revoltirano je podneo ostavku nakon što je odluka izglasana u odnosu pet na prema dva. Međutim, čak se i delovi opozicije slažu sa gradonačelnikovom idejom. Tako je Aleksandar Radojević iz Grupe građana “Za napredniji Čačak” izjavio da je po sredi “uobičajena stvar u poslovnom svetu”. A sam gradonačelnik je u obrazloženju odluke formalizovao malo kriterijume i najavio da će svako ko u Čačku otvori 1.000 radnih mesta dobiti ulicu.

Dakle, birajte otrov: nacionalističko iživljavanje ili sluganstvo pred kapitalom. Problem je zapravo što uglavnom i ne postoji mogućnost izbora. Idu često u paketu.

 

 

Izvor: Bilten

Pročitajte i ovo...