Home TekstoviB&F Plus Mali letnji vodič za aktiviste i (avan)turiste 2018.

Mali letnji vodič za aktiviste i (avan)turiste 2018.

by bifadmin

H-Alter već tradicionalno objavljuje vodič po letnjim aktivističkim kampovima i ostalim zbivanjima širom Starog kontinenta. Na njihovom sajtu možete pregledati sva dešavanja u Evropi, a kod nas su izdvojeni pojedini događaji:

 

Antikapitalistički skup u Nemačkoj 23. juna: Harbour Games Hamburg 2018.

Hamburg je najveća nemačka prekomorska luka i simbol globalno prevladavajućeg duboko nepravednog sistema eksploatacije, zbog čega će upravo u njoj biti održan protest. Tako bar kažu njegovi organizatori.

 

Klimatski kamp u Češkoj od 27. juna do 1. jula: Klimakemp Limity jsme my 2018

Iako to negativno utiče na životnu sredinu, Češka želi da nastavi sa eksploatacijom lignita iz rudnika Bilina pokraj grada Mosta. Prošle godine je 140 učesnika prvog klimatskog kampa uspelo da na kratko zaustavi proizvodnju u tom rudniku. Ove godine nadaju se da će veći broj demonstranata uspeti da ostvari prošlogodišnju nameru. „Pridružite se pokretu za klimatsku pravdu i dođite na klimatski kamp, biće tu rasprava, radionica, kulture i protesta protiv eksploatacije i sagorevanja uglja“, pozivaju organizatori.

 

Ecotopia Biketour kroz Španiju i Portugal od 28. juna do sredine septembra

Ecotopia je samoorganizovana, međunarodna aktivistička zajednica koja organizuje biciklističke ture jednom godišnje po raznim delovima Evrope. Ovogodišnje bicikliranje počeće u Pamploni, a završiće se na Reclaim the Fields kampu u Salamanci. Svi zainteresovani se mogu pridružiti biciklistima na bilo kojem delu puta.

 

Evropski Rainbow Gathering u Poljskoj od 13. jula do 11. avgusta

Rainbow skupovi su inače privremene zajednice koje se uvek održavaju u prirodi, sa ciljem praktikovanja ideja mira, ljubavi, harmonije, slobode, kao alternative konzumerizmu i kapitalizmu. Nešto slično kao hipi skupovi.

 

Klimatski kamp u Poljskoj od 18. do 22. jula: Vratimo energiju

Poljska je jedan od većih svetskih proizvođača lignita i kamenog uglja, iako njegova eksploatacija ostavlja pogubne posledice po životnu sredinu u toj zemlji. Zato će se u centralnoj Poljskoj, u blizini rudnika lignita otvorenog kopa, održati klimatski kamp od 18. do 22. jula koji uključuje razne edukativne i protestne aktivnosti u dogovoru sa lokalnom zajednicom. Kamp će biti prilagođen i osobama u invalidskim kolicima, deca su dobrodošla i za njih će biti organizovane razne igre. Potrebno je poneti šator, hrana je veganska, plaćanje nije obavezno, ali su prilozi dobrodošli.

 

Klimatske igre u Švajcarskoj od 3. do 13. avgusta

Osim antiglobalističkih protesta u Davosu, Švajcarska nije često poprište aktivističkih zbivanja pa iskoristite priliku i posetite Basel gde se ovoga leta održava klimatski kamp. Ovaj grad, naime, ima luku za uvoz nafte koja će biti poprište akcije građanske neposlušnosti.

 

Međunarodni antinuklearni kamp u Francuskoj od 6. do 12. avgusta

Ovogodišnji međunarodni antinuklearni kamp održaće se kraj francuskog grada Narbonne a ticaće se postrojenja za preradu uranijuma u blizini tog grada, njegovog prevoza i radioaktivnog otpada u svim fazama proizvodnje. Kamp se održava u vreme godišnjice bombardovanja Hiroshime i Nagasakija. Lokacija je uz samu obalu Mediterana, pa ćete uz rasprave, akcije i kulturna događanja stići i da se okupate.

 

Earth First! Okupljanje u Engleskoj, Sussex, od 15. do 20. avgusta

Okupljanja Earth First! pokreta organizuju se svakog leta kako bi pripadnici radikalno ekološkog pokreta mogli da razmenjuju iskustva i planiraju dalje akcije. Potrebno je samo poneti šator i vreću za spavanje.

 

Aktivistički kamp i masovna akcija građanske neposlušnosti u Holandiji od 24. do 31. avgusta

Nakon što je prošle godine 350 ljudi blokiralo luku u Amsterdamu, koalicija Code Rood ponovo poručuje „gas mora ostati u zemlji“ i poziva na masovnu akciju građanske neposlušnosti u Groningenu. Održaće se i višednevni kamp sa radionicama, raspravama i treninzima na temu eksploatacije gasa i fosilnih goriva.

Pročitajte i ovo...