Home TekstoviB&F Plus Evropski fondovi kao igračka mafije

Evropski fondovi kao igračka mafije

by bifadmin

Ni više od četiri meseca nakon ubistva slovačkog novinara Jána Kuciaka i njegove devojke Martine Kušnírove – koja je verovatno bila tek kolateralna žrtva – još uvek niko nije formalno optužen za to zlodelo. Da podsetimo, Kuciak i Kušnírová ubijeni su u svom domu u selu Veľká Mača kod Trnave krajem februara ove godine hicima iz pištolja, u “profesionalnom stilu”. Takva smrt nametala je samo jedan odgovor na pitanje zašto su ubijeni: to je moralo imati veze sa njegovim pisanjem. Naime, dvadesetsedmogodišnji Kuciak bio je novinar portala Aktuality.sk i istraživao je veze lokalnih političara iz vladajuće stranke na istoku Slovačke sa zloglasnom italijanskom mafijom ‘Ndranghetom.

Nesposobnost vlade da uveri stanovništvo da nema nikakve veze sa tim događajem izazvala je veliku političku krizu. Tokom marta organizovani su protesti širom zemlje u kojima je učestvovalo više desetina hiljada ljudi. Popularnost dotad neprikosnovenog premijera Roberta Fice naglo se survala. Sve to prisililo je na ostavku prvo njegove saradnike, a onda i samog premijera. On je krajem marta zamijenjen Petrom Pellegrinijem, zvaničnikom vladajuće stranke koji je bio prihvatljiviji koalicionim partnerima i predsedniku republike. Tada se su najavljivali veliki zaokreti, u međuvremenu je ponuđena i nagrada od milion evra za informacije, ali ništa nije doprinelo rešavanju slučaja.

Otimanje zemlje

Italijanski državljani koji su spominjani u Kuciakovom tekstu kao mogući pripadnici ‘Ndranghete nakratko su uhapšeni, ali i oslobođeni zbog nedostatka dokaza. Na kraju ih je Slovačka izručila Italiji, zbog nepovezanih kaznenih dela, poput trgovine drogom. Ova dela su načelno nepovezana sa ubistvom u Veľkoj Mači jer se kalabrijska mafija u Slovačkoj, po svemu sudeći, bavi sasvim drugim tipom biznisa – evropskim poljoprivrednim subvencijama. Naime, s obzirom na to da istok zemlje spada u službeno nedrazvijena područja koja imaju prava na posebnu finansijsku pomoć iz evropskih fondova, tamošnje poljoprivredno zemljište je iznenada postalo izrazito atraktivno za strane investitore. Uključujući i one iz Kalabrije.

Pomama za zemljom dobila je takve razmere da je DW ponašanje investitora nazvao otimačinom zemlje. Koristeći nefunkcionalnost slovačkog pravosuđa i potkupljivost lokalnih vlasti, novoregistrovane firme preuzimaju zapušteno ili nezapušteno zemljište i na ime njega dobijaju nacionalne i evropske subvencije. Pritom ne prezaju ni od krivotvorenja dokumenata i pretnji ili prebijanja seljaka koji su u postupku ostali bez svoje zemlje. Sve ovo događa se već godinama, ali dosad nije izazivalo reakciju nadležnih, bilo u Slovačkoj ili na nivou Unije. Tek je ubistvo u Veľkoj Mači prisililo sve da se angažuju oko ovog pitanja, no ništa se zasad nije dramatično promenilo.

Iako su formalno osnovana tela koja bi trebalo da istraže otimanje zemlje i prevare sa subvencijama u istočnoj Slovačkoj, ona još nisu dala nikakve posebne rezultate, slično kao ni istraga ubistva. U osnovi je, uostalom, reč o istom problemu. Tražiti pravdu za Kuciaka i Kušnírovu znači ne samo otkriti njihove ubice, nego i razmrsiti zašto su zapravo ubijeni, odnosno kako je fond koji je tobože trebalo da ujednači nivo razvijenosti u različitim delovima EU postao igračka mafije. A istok Slovačke umesto zapadu Evrope približio italijanskom jugu.

 

 

Izvor: Bilten 

Pročitajte i ovo...