Jugoistočna kineska provincija Djijangsi poznata je po porcelanu, ali i po pirinčanoj rakiji koja se pravi na tradicionalni način star 1.000 godina, još iz vremena dinastije Juan.
Stari način proizvodnje neguje se u fabrici Lidu u istoimenom mestu nadomak Nančanga, glavnog grada provincije Djijangsi.
Tu se rakija pravi od pirinča, šećerne trske, vode koja izvire u krugu fabrike i uz pomoć starinskih destilatora od drveta.
Čelnici te fabrike napravili su muzej na mestu gde se pre oko 1.000 godina za vreme dinastije Juan pravila rakija, a nastavila i za vreme dinastije Ming pre 500 godina.
U gradu je i muzej u kom se od zuba vremena čuvaju posude iz kojih se nekada rakija pila i podrum star skoro 1.000 godina. U podrumu se rakija čuvala ukopana oko jedan metar u zemlju.
U fabrici postoji i moderniji način proizvodnje, ali od starinskog načina na koji se godišnje proizvede 4.000 flaša rakije specifičnog šmeka i ukusa i mirisom kivija vodeći ljudi ne odustaju.
Direktor fabrike Lidu Tang Sijangjang rekao je agenciji Beta da im je cilj da dalje razvijaju fabriku i modernizuju, da šire tržište, ali da ne žele da se odreknu drevnih vremena te da je baš to ono što Lidu rakiju čini posebnom.
„Takve rakije nema u celoj Kini ni takvog načina proizvodnje. Ne želimo samo veliku proizvodnju, naš cilj je i ponuditi kupcima najbolji kvalitet“, istakao je Tang.
Rakija se čuva u ćupovima od porcelana u hladnim podrumima u kojima ima i rakije stare 100 godina, a cena jednog litra toliko stare rakije je 10.000 evra.
Zaposleni kažu da se rakija koristi i u lekovite i kozmetičke svrhe, pa su novinari okupljeni na Medjunarodnoj konferenciji o razvoju turizma u provinciji Djijangsi u organizaciji odeljenja Ministarstva turizma i kulture u Djijangsiju i Kineskog medjunarodnog radija, mogli da uživaju u nekim od kozmetičkih tretmana.
Zaposleni navode da njihova rakija izmedju ostalog leči od anemije i kroz smeh ističu da smanjuje i stres.
Osim rakije u Lidu je počela i proizvodnja pirinčanog sladoleda sa komadićima voća, ali i malo rakije u njemu.
U Kini se ove godine prvi put održava takmičenje u raspoznavanju vrsta rakije. Rakija u Kini je mnogo jača, odnosno sa više gradi nego u Srbiji, pa se pije iz manjih čašica koje su uvek od porcelana.
Proizvodi se 12 vrsta rakije, a takmičari moraju da prepoznaju ne samo koja je vrsta već i proizvodjača. Svakog meseca se u odredjenom delu Kine održava takmičenje, a finale će biti krajem godine u Nančangu.
Takmičari ne moraju da piju rakiju da bi pogodili koja je vrsta, mogu da pokušaju to i samo na osnovu mirisa.
Medjunarodni skup koji se održava u Djijangsiju upriličen je u okviru ovogodišnjeg obeležavanja 70 godina stvaranja Narodne Republike Kine, kada je vlast preuzela Komunistička partija.
Izvor: Beta