Home VestiEkonomija Koje zemlje najviše brinu o svojim radnicima?

Koje zemlje najviše brinu o svojim radnicima?

by bifadmin

Švajcarska je proglašena najboljim mestom na svetu za privlačenje i brigu o kvalifikovanim radnicima četvrtu godinu zaredom.

Centralnoevropska država ostavila je iza sebe Dansku, Luksemburg, Island i Švedsku na IMD-ovoj svetskoj rang listi talenata objavljenoj u četvrtak.

Švajcarska je dobila pohvale zbog visokokvalitetnog obrazovnog sistema i usredsređenosti na talente, kao i sposobnosti da privuče profesionalce iz inostranstva visokim životnim standardom i snažnim platama.

Danska se dobro pokazala po pitanju jednakih mogućnosti u čitavom društvu, a Luksemburg se istakao po pitanju kontinuiranih ulaganja u svoju radnu snagu tokom poslednjih godina.

Evo 10 najboljih zemalja na listi od 63 tržišta, koju je u velikoj meri predvodila zapadna Evropa:

1. Švajcarska

2. Danska

3. Luksemburg

4. Island

5. Švedska

6. Austrija

7. Norveška

8. Kanada

9. Singapur

10. Holandija

SAD su zauzele 15. mesto, rangirale su se iza Nemačke (11.), Australije (13.) i Hongkonga (14.). Irska se nalaži na 18. mestu, Tajvan 20, Ujedinjeno Kraljevstvo 23.

Na dnu lestvice nalaze se Rusija, Bugarska, Meksiko, Rumunija, Kolumbija, Brazil, Venecuela, Slovačka, dok su Indija i Mongolija poslednje na rang listi. Srbija nije obuhvaćena istraživanjem.

Godišnja rang lista IMD nastoji da pruži sliku o fondovima talenata vodećih ekonomija, a samim tim i o njihovoj globalnoj konkurentnosti.

Ekonomije se procenjuju prema tri ključna kriterijuma: „Investicije i razvoj“ – gledaju na to kako neka zemlja podstiče domaće talente; „Apel“ – procenjuje u kojoj meri ekonomija zadržava domaće talente i privlači međunarodne talente i „Spremnost“ – meri kvalitet dostupnih veština i kompetencija.

Kao i prethodnih godina, i najnovija studija sprovedena je između januara i aprila i kao takva ne objašnjava u potpunosti uticaj pandemije. Međutim, Hoze Kabaleros, viši ekonomista iz IMD-ovog svetskog centra za konkurentnost, rekao je da nalazi daju neke indicije koja tržišta rada mogu osetiti najveći socijalni i ekonomski pad.

Indonezija, koja je zauzela 45. mesto i Malezija, koja je 23. na listi, ove godine su pale na lestvici. Do toga je došlo zbog „odliva mozgova“, emigracije obrazovanih radnika iz matične zemlje, i smanjene sposobnosti privlačenja stranih visokokvalifikovanih radnika, rekao je Kabaleros. Dodao je da će pandemija verovatno pogoršati taj problem.

Pandemija takođe pružila priliku ekonomijama da investiraju u svoj narod

U međuvremenu, i druge zemlje koje se u velikoj meri oslanjaju na inostrane talente, poput Singapura, Australije, SAD i Ujedinjenog Kraljevstva, takođe bi mogle da vide negativan uticaj nedavnih graničnih ograničenja, navodi se u izveštaju.

Ali Kabaleros je rekao da je pandemija takođe pružila priliku ekonomijama da investiraju u svoj narod i prilagode se novim načinima rada.

„Omogućavanje zaposlenima da steknu nove ili preusmere postojeće veštine, na primer, prelazak na rad na daljinu, takođe će biti od suštinskog značaja za održavanje efikasnosti udruženja talenata u bliskoj budućnosti“, rekao je on.

„Ova efikasnost će biti potrebna za suočavanje sa novim izazovima koji mogu nastati nakon trenutne krize. Omogućavanje usvajanja fleksibilnih novih tehnologija takođe će biti korisno za takve ekonomije, jer će one moći da se prerasporede kako bi se zadovoljile potrebe konteksta koji se neprekidno menja “, dodao je Kabaleros.

Izvor: BIZLife

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar