Home TekstoviB&F Plus Prve poslovne žene na svetu

Prve poslovne žene na svetu

by bifadmin

U drevnom gradu Kanešu, koji se nalazio na teritoriji današnje Turske, žene su se bavile bankarstvom i investiranjem u trgovinu. Zahvaljujući ekonomskoj nezavisnosti koju su tako stekle, izborile su se za veliki stepen ravnopravnosti, bar u tadašnjim društvenim okvirima.

Negde oko 1870-te godine pre nove ere na teritoriji severnog Iraka jedna poslovna žena razotkrila je veliku finansijsku prevaru. Njeno ime je bilo Ahaha.

Ahaha je investirala u međunarodnu trgovinu između Asura, u kojem je živela, i grada pod imenom Kaneš u sadašnjoj Turskoj. Zajedno sa ostalim investitorima ona je ulagala srebro u dostavu robe u Kaneš, koja se odvijala kočijama koje su vukli magarci. Tamo bi se roba trampila za srebro a razlika u vrednosti robe i transporta i prodajne cene bi ostajala njima, u vidu čiste zarade.

Međutim, činilo se da Ahaha gubi deo profita. Sumnjala je da je deo srebra proneverio njen brat Buzazu pa je pisala drugom bratu Asuru-mutapilu, tražeći mu informaciju za koju cenu je zapravo prodata roba.

Ovo pismo je zajedno sa 23.000 klinasta pisma iskopano u protekloj deceniji na području nekadašnjeg Kaneša. U tim dokumentima arheolozi su našli dokaze o velikim društvenim promenama koje su se tada odigravale, a koje su omogućavale i ženama da se bave poslovima koji su ranije bili rezervisani samo za muški pol. One su se naime bavile bankarstvom i onim što bi se danas moglo podvesti pod investiciono bankarstvo.

Poslovne partnerke svojih muževa

Većina tih pisama datira iz perioda između 1.900 i 1.850 godine pre nove ere, kada se asirska trgovina veoma brzo razvijala zahvaljujući kupovini jeftine robe iz drugih krajeva sveta i prodavanju iste za zlato i srebro u Kanešu. U pomenutim pismima se mogu pronaći podaci o još nekoliko drugih poslovnih žena iz tog doba.

Njihova glavna karakteristika je bila to da su udate, a finansijskim poslovima su se bavile dok su njihovi muževi bili na poslovnim putovanjima. Najviše su se bavile proizvodnjom tekstila za dalju prodaju, izdavanjem pozajmica trgovcima, kupovinom i prodajom kuća, i investiranjem u trgovinu. Zbog toga su manje zavisile od muževa, jer su imale sopstvene prihode.

Ovim su takođe obezbeđivale i poštovanje svojih muževa, budući da su im bile poslovni partneri, pa su ostvarile i donekle ravnopravniji položaj sa njima. Šta više, imale su i pravo da zatraže razvod ukoliko nisu zadovoljne u braku, što je u to vreme bila prava retkost. U okolnim državama ženama je često pretila smrt ukoliko bi zatražile razvod. Međutim, pomenute poslovne žene su čak smele da sačinjavaju i ono što bi se danas moglo podvesti pod predbračne ugovore, u kojima je stajalo da muževi ne smeju imati još žena pored njih.

Međutim, iz nepoznatih razloga, trgovačka aktivnost je počela da opada, a sa zamiranjem trgovine stanovništvo je napuštalo Kaneš. Vremenom je postao grad duhova. Hiljadama godina kasnije pronađene su njihove beleške koje su svedočile o boljem položaju žena nego u drugim delovima sveta, bar za to vreme.

Izvor: BBC

Foto: mzmatuszewski0, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar