Home VestiPolitika i društvo Mašina koja prečišćava vazduh a od smoga pravi nakit

Mašina koja prečišćava vazduh a od smoga pravi nakit

by bifadmin

Srbija ovih dana opet obara rekorde u zagađenosti vazduha, ali čini se da su naše vlasti prihvatile tu činjenicu kao nešto na šta ne mogu da utiču, i da se ne tangiraju mnogo oko toga. A ako u jednom trenutku i odlučimo da nešto uradimo na tom polju izgleda da ćemo se, po običaju, pre baviti posledicama zagađenja nego njegovim uzrokom. Zato evo jednog zanimljivog predloga kako se istovremeno može prečišćavati vazduh od smoga a od ostataka praviti nakit.

Holandski umetnik i arhitekta Dan Roseharde kreirao je nekoliko rešenja za prečišćavanje vazduha u gradovima, i to višedimenzionalnih. Njegova Smog Free kula je, primera radi, sedam metara visok aluminijumski objekat koji usisava pljav vazduh u sebe. Pomoću jonizacije ona uspeva da prečisti 30 kubnih metara vazduha za sat vemena, a potom ga ispušta napolje. Za funkcionisanje joj je potrebna mala količina eletrične energije koju dobija iz obnovljivih izvora.

Ovakve kule za sada postoje u gradovima u Kini, Holandiji, Poljskoj i Južnoj Koreji.

Prsten od smoga

Kada Smog Free kule izbace čist vazduh napolje, u njima ostaju izdvojene čestice smoga. Te čestice se pod veoma velikim pritiskom mogu pretvoriti u sirovinu za pravljenje nakita.

Roseharde je osmislio i poslovni model koji apeluje na svest potrošača, a glasi ovako: ako kupite Smog Free prsten doniraćete 1.000 kubnih metara čistog vazduha svom gradu.

Druga rešenja za prečišćavanje vazduha

Među rešenjima ovog umetnika nalazi se i bicikl koji čisti vazduh po sličnom principu kao i pomenuta kula. On usisava vazduh, provlači ga kroz filtere i zatim ga ispušta napolje. Osim što čisti vazduh, ova sprava i promoviše zdraviji način života – bicikliranje umesto vožnje automobila.

Pored ovog dvotočkaša, Dan Roseharde je kao gostujući profesor na UDEM univerzitetu u Meksiku zajedno sa studentima osmislio i bilborde koji prečišćavaju vazduh. Bilbordi su premazani specijalnom hemijskom smešom koja privlači štetne čestice i prečišćava vazduh fotokatalizom. Fotokataliza se inače koristi i u kućnim prečišćavačima vazduha, samo ovde je u pitanju tehnologija većeg obima. Naime, ispitivanja su pokazala da jedan ovakav veliki bilbord može da prečisti vazduh na površini od 100 metara od mesta na kojem je postavljen.

Ove nedelje bi nam dobro došlo nekoliko hiljada takvih bilborda i kula u Beogradu, Valjevu i drugim gradovima u kojima se vazduh može videti golim okom.

Foto: Daan Roosegaard, Wikicommons

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar