Home VestiEkonomija Po kojoj ceni se zadužuje Srbija?

Po kojoj ceni se zadužuje Srbija?

by bifadmin

Skupština Srbije pre nekoliko dana usvojila je rebalans budžeta, kojim se povećava fiskalni deficit preko dva puta, na 6,9 odsto BDP, odnosno za dve milijarde evra u odnosu na prvobitni plan. To će se finansirati novim zaduživanjem zemlje, piše Nova ekonomija.

Sa ovako planiranim deficitom javni dug će i tokom 2021. nastaviti da raste u odnosu na BDP – sa 58,2 odsto BDP-a na nivo od 61 do 62 odsto BDP-a na kraju godine – što je preterano veliko zaduženje za zemlju poput Srbije, ocenjuje Fisklani savet.

Podsetimo da se Srbija 24. februara na međunarodnom tržištu zadužila za još jednu milijardu evra, emitovanjem 12-godišnjih obveznica denominovanih u evrima, po kuponskoj stopi od 1,65 odsto, ali i većoj stopi prinosa (1,92 odsto).

Negde u isto vreme i Hrvatska je prodala 12-godišnje obveznice, ali sa dosta nižom stopom prinosa – od 1,26 odsto. Takođe, Hrvatska je prodala i 20-godišnje evro-obveznice, takođe po nižoj stopi prinosa od onog koji plaća Srbija – 1,77 odsto.

Šta znači kada je stopa prinosa veća od kuponske stope?

“To znači da je naša obveznica uprkos kuponu (kamati) prodata uz diskont u odnosu na nominalnu vrednost”, objašnjava prof. Šoškić.

“Istovremeno, takođe u februaru, Hrvatska je sa višim nivoom javnog duga u odnosu na BDP, za isti tip obveznica (12 godina) ostvarila za trećinu nižu kamatnu stopu (1,257 odsto). Da ne spominjemo Bugarsku koja je krajem prošle godine za 10-godišnju obveznicu ostvarila kamatnu stopu od samo 0,389 odsto, tj. pet puta nižu kamatnu stopu od one koju smo ostvarili mi u februaru (i kojom se hvalimo). Sve to jasno ukazuje da nije samo bitno koliki je dug zemlje, već i kakvi su uslovi finansiranja javnog duga, što dodatno ukazuje na ispravnost stava Fiskalnog saveta da su javne finansije isuviše okrenute potrošnji i da je trebalo konzervativnije formirati budžet za 2021”, zaključuje on.

Više o ovome možete pročitati na sajtu Nove ekonomije.

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar