Home VestiPolitika i društvo Kineske porodice će sada moći da imaju troje dece

Kineske porodice će sada moći da imaju troje dece

by bifadmin

Zbog starenja stanovništva koje celo društvo, a na kraju krajeva i državu, mnogo košta, Kina postepeno menja svoju populacionu politiku. Nova izmena odnosi se na dozvoljeni broj dece po porodici, koji je sada pomeren sa dvoje na troje.

Pošto su zvanični podaci pokazali dramatičan pad broja novorođenih u ovoj zemlji, Kina je odlučila da porodicama koje žele više dece omogući da ih imaju.

Da podsetimo, prvobitno je u ovoj zemlji broj dece po porodici bio ograničen na jedno, da bi zbog nepovoljnog demografskog trenda pre pet godina dozvoljeni broj dece po porodici povećan na dvoje. Po novom pravilu će kineske porodice moći da imaju troje dece, međutim čini se da je malo onih koji to mogu finansijski da izdrže zbog konstantnog rasta troškova života u gradovima u ovoj zemlji.

Istovremeno sa padom broja dece, u Kini se odvija i suprotan proces – rast broja penzionera koji će vremenom usloviti deficit kadrova i u zdravstvenom sistemu, ali i u ostalim sferama države.

Ekonomski rast koji ju je lansirao među najveće svetske sile Kina duguje upravo jeftinoj i mnogobrojnoj radnoj snazi koja je proizvodila robu kojom je snabdevan ceo svet, ali rast standarda i promena populacionih trendova u potpunosti će promeniti njene ekonomske potencijale.

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar