Home VestiPolitika i društvo Šta za sada znamo o vijetnamskom soju korona virusa?

Šta za sada znamo o vijetnamskom soju korona virusa?

by bifadmin

Novi soj koronavirusa pojavio se u Vijetnamu i za sada deluje kao kombinacija britanskog i indijskog soja, koja se brzo širi vazduhom.

U velikoj delu sveta vakcinacija napreduje a brojevi zaraženih su u padu, što je doprinelo i svojevrsnom opuštanju naroda. Ljudi sve manje nose maske, planiraju žurke, svadbe i druga veselja, putovanja…

Ipak, ne treba se opuštati pre nego što zvanično ne proglasimo pobedu nad korona virusom, kažu naučnici, jer on i dalje mutira. Većina novih sojeva ih ne zabrinjava, međutim ima i onih koji ne deluju bezopasno. Takav je vijetnamski.

On se, primera radi, lakše prenosi vazduhom od ostalih sojeva, tvrde vijetnamski zvaničnici. Isto se govorilo i za prethodne sojeve, kojih su se takođe naučnici plašili jer nisu znali da li će vakcine biti efikasne protiv njih. Ali pokazalo se da, bar neke od vakcina, poput Fajzera i AstraZeneke, jesu efikasne posle dve doze. Moguće je da će i ovde to biti slučaj, budući da vijetnamski soj ima odlike i britanskog i indijskog, na koje već postojeće vakcine deluju.

U Vijetnamu se najverovatnije ovaj problem i javio zato što je samo jedan odsto populacije vakcinisan.

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar