Home VestiIT i nauka Čudni su putevi naučni: Lekovima koji oponašaju cigarete protiv Kovida

Čudni su putevi naučni: Lekovima koji oponašaju cigarete protiv Kovida

by bifadmin

Prema nekim istraživanjima manje je obolelih od Kovida među pušačima nego među nepušačima, ali s druge strane pušači koji obole imaju veću šansu za ozbiljniji tok bolesti a potom i za razvoj težih posledica. U žurnalu Scientific Reports naučnici objašnjavaju zašto je to tako.

Oni su nedavno otkrili kako na zaražavanje utiču dva leka koja oponašaju efekat sastojaka koji se nalaze u dimu cigareta. Ovi sastojci se vezuju za receptore u pojedinim ćelijama i navodno smanjuju mogućnost ulaska virusa SARS-CoV-2 u ćelije.

U pitanju su policiklični aromatični ugljovodonici (PAH) koji su kancerogene supstance i ljudima se nipošto ne preporučuje izlaganje njima. Međutim, treba imati u vidu i njihovu sposobnost da aktiviraju aril hidrokarbonske receptore (AHR) na zidu ili u unutrašnjosti ćelija. A kada se aktiviraju ti receptori, može se smanjiti propusnost ćelija za korona virus.

Keiđi Tanimoto, iz Instituta za radiobiologiju i medicinu na Univerzitetu u Hirošimi, kaže da se ovaj princip koji se odigrava u telu pušača može iskoristiti na druge načine u cilju prevencije zaražavanja. Jedan od njih su lekovi koji deluju na iste receptore kao i dim cigareta. U eksperimentima sprovedenim sa dva takva leka naučnici su dokazali, za sada samo u laboratoriji, da se aktivacijom AHR donekle može sprečiti prodor virusa u ćelije. Sada im predstoje kliničke studije kojima bi trebalo to da potvrde. Ukoliko uspeju, planiraju da kreiraju novi vid zaštite od zaražavanja, u vidu lekova koji su, razume se, manje štetni od cigareta.

Naučnici koji trenutno rade na ovom projektu više puta su istakli da njihovo otkriće nipošto ne sugeriše da treba pušiti, jer štetnost od pušenja višestruko prevazilazi korist od potencijalnog sprečavanja zaražavanja korona virusom.

Izvor: medicalxpress.com

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar