Home VestiPolitika i društvo Bakingemska palata i Amfiteatar u Puli samo su neke od turističkih atrakcija kojima preti rastući nivo mora

Bakingemska palata i Amfiteatar u Puli samo su neke od turističkih atrakcija kojima preti rastući nivo mora

by bifadmin

Pošto je sve izglednije da će temperatura na našoj planeti u ovom veku rasti više od 1,5 Celzijusa, očekuje se i porast nivoa mora. On će najviše ugroziti male ostrvske države u okeanima, ali i mogao bi potopiti i neke evropske atrakcije, poput poznate katedrale u Barseloni.

Iz neprofitne organizacije Climate Central kažu da trenutno 10 odsto sveske populacije živi na teritoriji koja će jednog dana biti potopljena. Koristeći zvanične podatke o nadmorskoj visini i broju stanovnika, naučnici su razvili nekoliko scenarija koje će teritorije biti najugroženije porastom nivoa mora u narednih 200 do 2.000 godina.

Prema njihovoj proceni, najugroženija će biti mala ostrva koja mogu u potpunosti nestati, ali i veliki gradovi u Aziji koji će morati da smisle razvijene sisteme za zaštitu od nabujale vode.

Međutim, i mnogi evropski gradovi nalaze se na moru. Oni neće celi biti potopljeni ali bi mogli izgubiti svoje najpoznatije turističke atrakcije.

Primera radi, ako ne redukujemo emitovanje štetnih gasova odnosno ne zaustavimo porast nivoa mora, mogli bi biti potopljeni Dioklecijanova palača u Splitu, jedan od najlepših trgova Sevilje – Trg Španije (Plaza de España), Bakingemska palata u Londonu, Kraljevska palata u Stokholmu, Park Citadela u Barseloni, kao i njena gradska katedrala iz 14. veka, Aristotelov skver u Solunu, palata Kristijansborg u Kopenhagenu, zamak u Dablinu, Katedrala Sv. Reparate u Nici, Amfiteatar u Puli i mnoge druge istorijske građevine.

Na ovom linku možete videti koje bi se sve atrakcije mogle naći pod vodom ako nastavimo da zagađujemo planetu ovim tempom, i kako će one tada izgledati.

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar