Home VestiIT i nauka UN: U 2021. oboreni neslavni klimatski rekordi

UN: U 2021. oboreni neslavni klimatski rekordi

by bifadmin

Četiri ključna indikatora klimatskih promena su u 2021. dostigla rekordne nivoe, što znači da se planeta ubrzano zagreva, saopštile su Ujedinjene nacije u svom najnovijem izveštaju.

U pitanju su emisije štetnih gasova, rast nivoa mora, zagrevanje okeana i rast njihove kiselosti. Koncentracija štetnih gasova je u 2020. bila za 149 odsto veća nego u predindustrijskom dobu, a nastavila je da raste i u naredne dve godine. Vlada u morima je postajala sve toplija, a nivo mora je između 2013. i 2021. u proseku rastao za 4,5 milimetara godišnje. Pošto ugljen-dioksid koji proizvodi ljudska vrsta završava u morima, okeani su postali kiseliji više nego što su ikada bili u poslednjih 26.000 godina. Prema računici UN-a, okeani danas apsorbuju 23 odsto godišnje emisije CO2.

Dakle, prošla godina je bila rekordna po svim ovim parametrima. U 2021. naša planeta je za 1,11 Celzijusa bila toplija u odnosu na predindustrijsko doba. To je logičan nastavak jednog trenda prema kojem su poslednjih sedam godina najtoplije godine otkad postoje ova merenja.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš ove podatke prokomentarisao je rečima da je to neuspeh čovečanstva koje očigledno ne može da se na pravi način pozabavi klimatskim poremećajima. Prema njegovom mišljenju, najveći doprinos klimatskim promenama daju globalni energetski sistemi.

“Mi moramo zaustaviti zagađenje koje stvara korišćenje fosilnih goriva i ubrzati tranziciju na energiju iz održivih izvora pre nego što uništimo naš jedini dom”, poručio je on.

Zato predlaže nekoliko načina da se smanji čovekov uticaj na životnu sredinu – finansijske mehanizme da se korišćenje fosilnih goriva učini skupljim, povećavanje investicija u proizvodnju energije iz održivih izvora i dodatne napore da se “zelene tehnologije” učine dostupnijim široj javnosti.

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar