Home VestiPolitika i društvo SAD: Zabrana abortusa podstakla prodaju pilula za jutro posle

SAD: Zabrana abortusa podstakla prodaju pilula za jutro posle

by bifadmin

Otkada je najavljena zabrana abortusa u SAD, mnoge Amerikanke okrenule su se Planu B najbukvalnije, imajući u vidu da se tako zovu najpopularnije kontraceptivne pilule za jutro posle.

Odluka američkog Vrhovnog suda da ukine presudu u slučaju Rou protiv Vejda i time otvori vrata za zabranu abortusa u više država, izazvala je buru u javnosti. Ta bura se već danima ne smiruje, kritike su sve brojnije – od onih o ukidanju osnovnih prava žena, preko onih o potencijalnom uništavanju ženskog reproduktivnog zdravlja, pa sve do kritika o licemerju budući da američke vlasti ne mogu da obezbede ni stabilno snabdevanje hranom za bebe, a toliko „brinu“ o bebama.

Zabrana abortusa međutim ne otvara samo etička i pitanja ljudskih prava, već i neka ekonomska. Određene kompanije su već najavile da će svojim zaposlenima, ukoliko za tim bude potrebe, plaćati put i intervencije u državama u kojima je dozvoljen abortus. Istovremeno je opstanak klinika u kojima su se vršili abortusi doveden pod znak pitanja.

Međutim, ima i onih kojima je, bar ekonomski, pogodovala zabrana abortusa. Naime, američke apoteke i druge trgovine beleže veliki rast prodaje pilula za jutro posle – sredstva koje sprečava trudnoću ukoliko se uzme u 72 sata posle nezaštićenog odnosa. Pojedine drogerije su čak morale da ograniče prodaju ovih pilula na tri po osobi.

Najpopularnija pilula te vrste u Americi je Plan B, koja se ovih dana prodaje gotovo mahnito. No, pitanje je da li će i ona ubuduće moći da se nađe u slobodnoj prodaji budući da ova pilula ne sprečava začeće već sprečava oplođenu jajnu ćeliju da se „ugnezdi“ u materici. To znači da bi i ona mogla da se nađe na listi zabranjenih sredstava, u zavisnosti od tumačenja zakona o zabrani abortusa u različitim državama.

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar