Home Promo Zeleno finansiranje u Srbiji – izazovi i mogućnosti

Zeleno finansiranje u Srbiji – izazovi i mogućnosti

by bifadmin

UniCredit Banka Srbije organizovala je konferenciju pod nazivom “Zeleno finansiranje u Srbiji – izazovi i mogućnosti”, koja je okupila korporativne klijente banke.

Konferencija je održana sa ciljem da istakne značaj zelene tranzicije, i omogući razmenu iskustva i nove trendove na temu održivosti, koja je danas jedna od najvažnijih tema za poslovanje kompanija. UniCredit Banka prati finansiranje projekata u oblasti obnovljivih izvora od uvođenja prvog zakonskog okvira. U Srbiji, banka je lider na tržištu u oblasti zelenog finansiranja.

Jedina je banka koja u svom portfoliju ima 5 od ukupno 7 operativnih vetroparkova, od čega 3 kao samostalni finansijer. Svojim kljentima osim finansiranja pruža i savetodavnu uslugu, a posvećenost zelenoj agendi potvrđuje i činjenica da je tržišno učešće banke u finansiranju zelene energije značajno iznad ukupnog tržišnog učešća. Dodatno, kroz lizing uslugu banke finansira se upotreba zelene energije za sopstvene potrebe klijenata.

Aleksandra Rašić, članica Izvršnog odbora i direktorka Korporativnog i investicionog bankarstva, UniCredit Bank Srbija, svojim obraćanjem otvorila je konferenciju: “UniCredit Banka je pouzdan partner u segmentu korporativno-investicionog bankarstva, i to pokazuju naši klijenti i činjenica da smo ostali i prvi izbor za čak 75 od 100 najboljih kompanija u Srbiji. Kada govorimo o Srbiji, UniCredit danas uživa poziciju lidera kada je u pitanju zeleno finansiranje. Plan nam je da se u narednom periodu, još intenzivnije posvetimo i ulažemo u projekte zelene energije, prateći domaću i evropsku regulativu i trendove, ali i da osnažimo savetodavnu podršku klijentima u osvajanju ESG standarda uz podršku ekspretskog tima naše UniCredit Grupe“.

Prezentacije na teme “Korporativni PPA u obnovljivim izvorima energije” i “Korporativno finansiranje PPA i drugi trendovi u finansiranju obnovljivih izvora energije” održali su Anna Surke, Direktor, Finansiranja električne energije i infrastrukture u Nemačkoj, UniCredit i Piotr Nerwiński, Partner, Bankarska i finansijska praksa, Dentons Europe, dok se putem linka konferenciji priključio Stephan J Mussong, Sustainable Finance Advisory – MFA5, Direktor, UniCredit koji je prisutnima podelio svoju ekspertizu na temu: “Održivo finansiranje – pregled i zahtevi”.

Na panelu koji je bio deo konferencije, gosti su imali prilike da iz različitih sektora privrede odgovore na pitanja i podele svoja iskustva na temu izazova i mogućnosti za zeleno finansiranje u Srbiji. Učesnici panela bili su: Jovana Cvetković, Development, TO and Innovations Director, MPC Properties, Đorđe Popović, Managing Director, Resalta doo, Vladimir Milanović, Direktor, Masdar Taaleri Generation i Christian Beynio, Rukovodilac specijalizovanog kreditiranja CE&EE, UniCredit.

 

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar