Home VestiEkonomija Devizne rezerve u decembru iznosile su 19,4 milijarde evra

Devizne rezerve u decembru iznosile su 19,4 milijarde evra

by bifadmin

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) na kraju decembra 2022. iznosile su 19,4 milijarde evra.

To obuhvata i 985,6 miliona evra po osnovu prve tranše novog stendbaj aranžmana koji je Međunarodni monetarni fond (MMF) odobrio Srbiji, saopštila je danas NBS.

Pozajmica MMF-a može da se koristiti za direktno finansiranje budžeta, radi refinansiranja obaveza Republike Srbije i za finansiranje tekućih budžetskih potreba po usvajanju relevantnog zakona, navela je centrala banka.

Ovo je ujedno i najviši nivo bruto deviznih rezervi krajem meseca i godine od kada se prate podaci na ovaj način (od 2000. godine). U toku decembra bruto devizne rezerve povećane su za 2,1 milijardu evra, dok su u celoj 2022. godini povećane za oko 2,96 milijardi evra.

Na ovom nivou deviznih rezervi obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 158 odsto i 5,5 meseci uvoza robe i usluga, što je skoro dvostruko više od standarda.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, obaveza prema MMF-u po osnovu aranžmana i drugim osnovima) na kraju decembra iznosile su 15,4 milijarde evra i u odnosu na kraj prethodnog meseca bile su više za 1,2 milijarde evra, dok su na nivou cele 2022. godine povećane za 1,7 milijardi evra.

Na devizne rezerve uticali krediti i Fond za razvoj Abu Dabija

Na povećanje deviznih rezervi u decembru uticao je i neto priliv po osnovu ostalih kredita odobrenih Srbiji u iznosu od 885,8 miliona evra, u najvećoj meri po osnovu priliva dolarskih sredstava od Fonda za razvoj Abu Dabija u iznosu od jedne milijarde dolara (945,8 miliona evra).

Značajniji priliv ostvaren je i po osnovu intervencija NBS na domaćem deviznom tržištu neto kupovinom deviza u iznosu od 340 miliona evra, dok je po osnovu upravljanja deviznim rezervama, donacija i po drugim osnovima ostvaren priliv u ukupnom iznosu od 170,5 miliona evra.

Odlivi su ostvareni po osnovu neto povlačenja devizne obavezne rezerve banaka u iznosu od 91,5 miliona evra, kao i po drugim osnovima (ukupno 32,7 miliona evra). Efekat tržišnih faktora bio je negativan u neto iznosu od 109,3 miliona evra i u najvećoj meri rezultat je slabljenja dolara prema evru na međunarodnom finansijskom tržištu za oko 2,8 odsto.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u decembru je iznosio 998,3 miliona evra i bio je za 110,7 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu. U 2022. godini, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno oko 9,8 milijradi evra.

Vrednost dinara prema evru u decembru gotovo je nepromenjena, dok je u 2022. godini dinar nominalno ojačao prema evru za 0,2 odsto.

Radi održavanja relativne stabilnosti kursa dinara prema evru, u većoj meri reagujući na pritiske ka jačanju dinara, NBS je na međubankarskom deviznom tržištu u decembru neto kupila 550 miliona evra, dok je u 2022. godini neto kupila milijardu evra.

Tokom prva četiri meseca 2022. godine NBS je neto prodala oko 2,3 milijarde evra usled snažnih deprecijacijskih pritisaka, čiji su osnovni uzrok bili faktori iz međunarodnog okruženja – geopolitičke tenzije i rast cena energenata.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar