Home VestiIT i nauka Živković: Internet prostor je vrh ledenog brega, sve ispod je dark net

Živković: Internet prostor je vrh ledenog brega, sve ispod je dark net

by bifadmin

Programeru se nudi 2.000 dolara mesečno. IT analitičar može da zaradi 1.750 u istoj valuti, a dizjaner oko 1.300 američkih novčanica.

Većina radi od kuće, mnogi kao dodatni angažman. Pozicije ne zahtevaju formalno obrazovanje, ali je uslov da im problem nije što posluju – sa druge strane zakona.

Jedna od najpoznatijih softverskih kompanija, koja se bavi zaštitinim programima, analaizirala je tržište rada na dark netu – paralelnoj mreži otvorenoj i za nelegalne, nemoralne i pre svega sumnjive poslove. Na ovoj berzi rada su kreatori lažnih stranica, poznatih kao „fišing“ prevare, sistema koji skidaju novac sa računa i podatke sa kartica, kao i poverljive baze u kojima se čuvaju identiteti građana. Uz solidnu zaradu, međutim, moraju da budu na oprezu, jer ih lovi policija, stručnjaci za visoko-tehnološki kriminal. I prete im kazne.

„Većina tih ljudi nisu visoko obrazovani, ali ima i takvih. Zahteva specifična znanja i veštine“, objašnjava Zoran Živković iz Društva za informacionu bezbednost Srbije.

„Mnogi igraju dvostruku igru. Zarađuju sa obe strane zakona. Na tamnoj strani se nude obuke, alati, to je crna pijaca za deljenje podataka. U slučaju da neko bude žtrva prevare ove radne snage, traba da podnese prijavu MUP-ovom Odeljenju za visoko-tehnološki kriminal. Proces može da pokrene i država. Postoji i tužilaštvo koje se bavi ovim pitanjima. Što se tiče zakona, pokriveni smo. Nema puno uhvaćenih hakera, ali ih jure. U nekim zemljama su te kazne paprene. Naročito u SAD i Velikoj Britaniji“, priča Živković.

Programeri su najtraženiji stručnjaci na dark netu. U okviru ove specijalnosti, pokazuje analiza ove kompanije, najviše se traže veb developeri. Oni koji kreiraju razne internet proizvode poput fišing stranica. Takođe su cenjeni kreatori malvera, kojima je u opisu posla razvoj trojanaca, ucenjivačkog softvera.

Drugo najtraženije zanimanje u svetu sajber kriminala su izvršioci napada – IT stručnjaci koji sprovode napade na mreže. U normalnom svetu postiji pandan ovom zanimanju – etički haker. Od njih se na dark netu traži da kradu podatke korporacijama, i skidaju gotovinu sa njihovih računa. Podatke često prepordaju drugim „kolegama“.

Na trećem mestu su dizajneri. Oni su kretaori zlonamernog proizvoda. Na primer, pisma koje nas privuče da odamo sve lične podatke.

„Slušamo i kompanije i institucije da ulažu mnogo u informatičku sigurnost, ali to nije dovoljno. Da bi se zaštitili od ovih uigranih prevaranata, iza kojih stoje ozbiljne organizacije, potrebno je jače oružje. Više sredstava i najbolji stručnjaci.“, kaže Živković.

Najveća plata 20.000 dolara

Najveća mesečna plata koja se videla u oglasima bila je 20.000 dolara za poziciju programera. Najniža ponuđena naknada bila je 200 dolara. I na mračnoj strani nude se bonusi za dobar posao. Najviše se ccene iznude otkupa od napadnute organizacije.

Vrh brega

Svakako mesto za izbegavanje, dark net, prema rečima Zoran Živkovića ima i neke prednosti.

„To je prostor na kom funkciniše veliki broj slobodoumnih pokreta, razni „snoudeni“, novinari. To i ne čudi. Naš internet postor samo je vrh ledneog brega. Sve ispod je dark net. Nažalost, u njemu nisu samo finansijski kriminalci. I njemu vršljaju i oni mnogo opasniji i izopačeni. „, kaže Živković.

Izvor: Novosti

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar