Home VestiEkonomija Ko treba da plaća porez na pse – vlasnici ili neregistrovane odgajivačnice?

Ko treba da plaća porez na pse – vlasnici ili neregistrovane odgajivačnice?

by bifadmin

Porez je najlakše naplatiti urednim platišama – one koji poštuju propise najlakše je dodatno „udariti po džepu“. Slično je i sa najavom mogućnosti uvođenja poreza na pse – plaćali bi ga oni koji uredno čipuju i vakcinišu svoje ljubimce, dok oni koji ne vode računa o „svojim“ psima, baš kao i oni koji zarađuju od brojnih neregistrovanih odgajivačnica, a ima ih oko 4.000, ne bi platili – ni dinara.

Predlaže se da vlasnici pasa plaćaju porez, a u Srbiji istovremeno postoji svega 88 registrovanih odgajivačnica pasa pri Upravi za veterenu i čak više od 4.000 – neregistrovanih, čiji spisak vodi Kinološki savez Srbije, a čiji se generalni sekretar zalaže za uvođenje ovog poreza.

Na ovaj problem ukazivala je i Državna revizorska institucija u svom Izveštaju o reviziji svrsishodnosti poslovanja „Efikasnost rešavanja problema napuštenih životinja“ predstavljenom 2022. godine.

Upravo u tom izveštaju DRI je ukazala da „postoji problem velikog broja odgajivačnica pasa koji nije registrovan u skladu sa zakonom“.

„U registru odgajivačnica koju vodi Uprava za veterinu, registrovano je 48 odgajivačnica pasa. Međutim, izvršili smo uvid i u bazu podataka koju vodi Kinološki savez Srbije, u kojoj je evidentirano 3.818 odgajivačnica pasa“, naveli su državni revizori u ovom izveštaju koji se odnosi na analizirani period od 2017. do 2020. godine.

Broj registrovanih je odgajivačnica je, u međuvremenu, sa 48 porastao na 88. Uvećan je i broj odgajivačnica koje evidentira Kinološki savet Srbije, na više od 4.000.

Aktivistkinja: Porez plaća 88 odgajivačnica, šta je sa još 4.000?

Aktivistkinja T. L. (ime i prezime poznato redakciji) koja se uz redovan posao bavi spasavanjem i udomljavanjem napuštenih pasa za portal N1 podseća da Zakon predviđa obavezu vlasnika da čipuju i vakcinišu svoje ljubimce, kao i da spreče neželjena legla.

„Ali, regulativa se ne primenjuje i to je najvažniji uzrok sve većeg broja pasa na ulicama. Neodgovorni vlasnici izbacuju svoje vlasničke odrasle pse, njihove neželjene potomke, lovačke pse koji se nisu ‘dobro pokazali’ u lovu. Uvođenje poreza će samo povećati problem, jer će ga plaćati samo vlasnici koji su već savesni, dok će vlasnici koji svoje pse nisu čipovali izbegavati porez, pa se može očekivati izbacivanje hiljada novih pasa“, kaže sagovornica portala N1.

Uz to je, podseća – u registru Uprave za veterinu svega 88 odgajivačnica.

„I one su jedine legalne, u sistemu kontrole po Zakonu o dobrobiti životinja i jedine koje podležu plaćanju poreza. S druge strane, na internet prezentaciji Kinološkog saveza Srbije, kao nevladine organizacije bez ikakvih zakonskih ingerencija za registraciju odgajivačnica, ima ih oko 4000, koje pse gaje u komercijalne svrhe, a porez ne plaćaju. Na to dodajte i prodavce pasa iz ‘kućne radinosti’ koji, protivno zakonu, pse prodaju preko oglasnika nečipovane, nevakcinisane, često ne vode računa ni o srodničkom parenju ni o naslednim bolestima, prodaju pse u bescenje, pa ioni lako završe na ulici. Naravno, ni oni ne plaćaju porez, uz to što životinje drže u izrazito nehumanim uslovima i izbacuju ih kad više nisu za reprodukciju“, ukazuje naša sagovornica.

Korak ka rešenju: Dosledna primena zakona, a ne uvođenje poreza

Prvi korak u rešavanju problema napuštenih životinja je, kaže sagovornica portala N1 je – dosledna primena zakona.

„Dakle čipovanje i vakcinisanje svih vlasničkih životinja, naplata zakonskih kazni za neodgovorno vlasništvo, uvođenje u poreski sistem onih koji se bave nelegalnom trgovinom životinjama, odnosno njihovo kažnjavanje ukoliko to rade na način da krše zakon“, ističe T. L.

DRI: Neregistrovane odgajivačnice – izvor napuštenih pasa

Državni revizori ukazuju da su upravo neregistrovane odgajivačnice jedan od izvora napuštenih pasa.

„Odgajivačnice koje nisu registrovane u skladu sa zakonom vrše promet pasa bez evidentiranja i kontrole, što za posledicu ima rast broja napuštenih pasa. Propisano je da odgajivačnice moraju ispunjavati uslove za dobrobit životinja u pogledu prostora za životinje, prostorija i opreme i moraju biti upisane u Registar objekata koji vodi Ministarstvo poljoprivrede, u skladu sa zakonom kojim se uređuje veterinarstvo“, naveo je DRI u svom izveštaju.

Prema podacima revizora, odgovorna lica Uprave za veterinu, navela su da su upoznata sa problemom (različitog broja odgajivačnica u njihovom registru i pri Kinološkom savezu), kao i da su se obratila Kinološkom savezu Srbije u cilju zajedničke saradnje na uspostavljanju održivog sistema kontrole odgajivača i odgajivačnica pasa, kao i zaštite dobrobiti životinja.

„Naime, uputili su zahtev da prilikom izdavanja dokumenata odgajivačima (prijave legla, izrade rodovnika, odgajivačnice), od istih traže Rešenja o upisu odgajivačnice u Registar objekata za držanje životinja, koje izdaje Uprava za veterinu. Do okončanja postupka revizije, ovaj problem nije rešen. Ističemo da je registracija odgajivačnica u skladu sa zakonom i pravilnikom, tj. kontrola reprodukcije pasa, takođe segment nadzora nad sprovođenjem Zakona o dobrobiti životinja kome treba posvetiti pažnju“, naveo je DRI u lanjskom izveštaju.

Izvor: N1
Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar