Home VestiIT i nauka Kako smanjiti broj spam poruka koje stižu u naše e-sanduče?

Kako smanjiti broj spam poruka koje stižu u naše e-sanduče?

by bifadmin

Uprkos tome što većina savremenih servisa elektronske pošte ima filtere za spam poruke, one i dalje uspevaju da nađu put do nas.

Postoji više definicija spam poruka ali suština svih je da je to neželjena elektronska pošta. Njen cilj je najčešće reklamiranje određenih proizvoda ali može biti i prevara korisnika, kao u slučaju scamming-a i phishing-a. Neke od spam poruka mogu sadržavati i malvere (maliciozne softvere) kreirane da upadnu u vaš kompjuter i da vam ukradu podatke, zaključaju uređaj ili nanesu neki drugi vid štete.

Zato australijski Centar za sajber-sigurnost nudi savete kako se zaštititi od spamovanja. Dobar način je upotreba filtera i programa za blokiranje spam poruka koje često u svojoj ponudi imaju telekomunikacione kompanije i servisi e-pošte.

Pored toga, uvek možete da se odjavite od primanja raznih i-mejlova, čak i onih za čije slanje ste nekada dali saglasnost. U borbi protiv spam poruka od koristi će vam biti ako ne objavljujete svoj mejl i svoje podatke baš svuda na internetu. Dodatno će vam pomoći i redovno apdejtovanje aplikacija za sajber-sigurnost na vašem uređaju, a bićete sigurniji ako koristite višefaktorsku autentifikaciju na svim onlajn servisima koje koristite. Nije na odmet ni prijavljivanje spam poruka provajderima telekomunikacionih usluga i servirima elektronske pošte, premda danas retko ko ima vremena da to radi.

Kako kažu iz Centra, ako ipak nastavite da primate spam poruke nije pametno otvarati ovakve mejlove i kliktati na linkove u njima, posebno ako se u njima obećava nekakva nagrada ili se traže lične informacije.

Izvor: The Conversation

Foto: geralt, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar