Home Promo ISTORIJSKE NOBELOVE NAGRADE ZA MEDICINU I FIZIKU: NAGRAĐENE DVE LAUREATKINJE L’ORÉAL-UNESCO PROGRAMA “ZA ŽENE U NAUCI”

ISTORIJSKE NOBELOVE NAGRADE ZA MEDICINU I FIZIKU: NAGRAĐENE DVE LAUREATKINJE L’ORÉAL-UNESCO PROGRAMA “ZA ŽENE U NAUCI”

by bifadmin

Profesorka Katalin Kariko (Katalin Karikó), dobitnica međunarodne nagrade L’Oréal-UNESCO „Za žene u nauci“, 2022. godine i profesorka An L’Uilije (Anne L’Huillier), laureatkinja iz 2011. godine, dobitnice su ovogodišnjih Nobelovih nagrada za medicinu i fiziku.

Profesorka biohemije Katalin Kariko nagrađena je za svoj rad koji je omogućio mRNA vakcine protiv Covid-19, dok je profesorka atomske fizike, An L’Uilije, dobila priznanje za eksperimentalne metode koje generišu atosekundne impulse svetlosti za proučavanje dinamike elektrona u materiji.

„Fondacija L’Oréal pozdravlja ovu značajnu odluku i upućuje najsrdačnije čestitke profesorkama Katalin Kariko i An L’Uilije. Naredne godine će biti ključne za budućnost čovečanstva. Da bismo se suočili sa izazovima koji nas očekuju, našim društvima će biti potrebni svi talenti, kako žena tako i muškaraca. Današnje mlade istraživačice treba da imaju mogućnost da budu sutrašnje dobitnice Nobelove nagrade bez prepreka, bez razlike u tretmanu“, rekla je Aleksandra Palt, izvršna direktorka Fondacije L’Oréal.

Danas su žene još uvek nedovoljno zastupljene u naučnim istraživanjima: one čine samo 33,3%* istraživača širom sveta. Dodatno, žene se susreću sa poteškoćama u građenju karijere u naučnim oblastima i sticanju priznanja koje zaslužuju. Od osnivanja Nobelovih nagrada 1901. godine, za svoj rad u oblasti fizike, hemije ili medicine nagrađeno je ukupno 640 naučnika, među kojima je svega 26 žena**.

Nobelova nagrada koja je protekle nedelje dodeljena Katalin Kariko i An L’Uilije je ukupno sedma dodeljena laureatkinjama međunarodne nagrade L’Oréal-UNESCO „Za žene u nauci“, nakon što su prethodno nagrađene: Kristijan Nuslajn-Volhard (Nobelova nagrada za medicinu 1995. godine), Ada Jonat (Nobelova nagrada za hemiju 2009.), Elizabet H. Blekburn (Nobelova nagrada za medicinu 2009.), Emanuel Šarpentje (Nobelova nagrada za hemiju 2020.) i Dženifer A. Dudna (Nobelova nagrada za hemiju 2020).

U okviru globalne Inicijative L’Oréal-UNESCO „Za žene u nauci“, širom sveta postoje i lokalni programi podrške najboljim mladim naučnicama. U Srbiji je još 2010. godine pokrenut Nacionalni program „Za žene u nauci“, u sklopu kog je do danas nagrađeno 35 najboljih mladih naučnica iz naše zemlje koje su se na taj način pridružile globalnoj zajednici izvanrednih naučnica čiji rad i istraživanja menjaju svet u kojem živimo.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar