Home VestiPolitika i društvo Kina zbog Tajvana uvodi sankcije američkim kompanijama

Kina zbog Tajvana uvodi sankcije američkim kompanijama

by bifadmin

Kina je najavila sankcije za pet američkih kompanija iz odbrambenog sektora kao odgovor na prodaju američkog oružja Tajvanu.

Nije tajna da Kina gaji pretenzije prema ovom ostrvu odnosno da želi, kako njeni zvaničnici kažu, da ujedini ta dva naroda. Problem je međutim što Tajvan, koji je proamerički orijentisan, ne želi da se ujedinjuje ni sa kim.

Ipak, sve je izgledinje da će do ovoga u nekom trenutku doći. Kako se tenzije produbljuju tako trpi i poslovanje nekih američkih kompanija u Kini. Sada je najmnogoljudnija azijska ekonomija odlučila da uvede sankcije i zamrzne imovinu pet američkih kompanija na svom tlu. Radi se o kompanijama BAE Systems Land ana Armaments Alliant Techsystems Operations, AeroVironment, Viasat i Data Link Solutions.

Nije jasno kako će ove sankcije uticati na njihovo poslovanje jer pomenute kompanije ne prodaju svoju robu Kini, ali se pretpostavlja da je to poruka Amerikancima da se ne mešaju u sukob Kine i Tajvana. Poruka koju oni verovatno neće čuti onako kako Kina želi.

Izvor: CNBC

Foto: glaborde7, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar