Home VestiIT i nauka Izrada „lične karte“ vodotokova u Srbiji zaustavljena

Izrada „lične karte“ vodotokova u Srbiji zaustavljena

Novi projekat dobio "Jaroslav Černi"

by bifadmin

Projekat koji je trebalo da utvrdi potencijal domaće hidroenergije je stopiran, a biće pokrenut novi takav koji će raditi privatizovani Institut „Jaroslav Černi“.

Konkretnije, izrada projekta „Prirodni ili neregulisani proticaji na rekama i profilima sadašnjih i potencijalnih hidroelektrana na rekama u Srbiji“, koju je za potrebe EPS-a započeo Građevinski fakultet u Beogradu i koji bi praktično bio „lična karta“ srpskih vodotokova i potencijalnog korišćenja hidroenergije, za sada je zaustavljena, a sličan projekat o proticajima sa primenom veštačke inteligencije radiće Institut „Jaroslav Černi“, rekao je bivši predsednik Nadzornog odbora EPS-a Jovan Despotović.

On je naveo da ne zna šta znači izrada tog drugog projekta i otkud potreba za njim, i dodao da “možda žele da porede rezultate ili saznaju nešto više, mada mislim da im to neće mnogo pomoći, ali videćemo“.

Zašto je EPS naručio studiju koja je sada stopirana?

Naša energetika je veoma zavisna od uglja, a pošto fosilna goriva mnogo zagađuju, stav EU je da bi Srbija trebalo u proizvodnju struje da uvrsti i druge vidove energije. Jedna od njih je hidroenergija, za čiju proizvodnju smo već svesni da imamo veliki potencijal.

Bez hidroenergije je, prema Despotovićevim rečima, nemoguća proizvodnja održive električne energije zbog promenljivosti rada obnovljivih izvora, kao što su vetar i sunce. S druge strane, proizvodnja struje iz vode je uglavnom stabilna, osim u slučaju ekstremnih suša, ali i vrlo praktična – hidroenergetika se može brzo i lako uključiti u sistem, ako za tim ima potrebe.

On kaže da je poslednjih meseci pratio proizvodnju električne energije u EPS-u i da je hidrosektor za to vreme proizvodio čak i 40-45 odsto ukupne proizvodnje električne energije (prosečno oko 30 odsto) jer je bilo dosta kiše, pa ta kompanija „odavno nije tako dobro stajala sa proizvodnjom“. Tu dakle ne stojimo loše. Ali naša zemlja ima još potencijala.

No, da bi se utvrdili pravi potencijali hidroenergije u Srbiji potrebno je napraviti sveobuhvatnu studiju, kakvu će sada raditi “Jaroslav Černi”.

Izvor: Insajder

Foto: StillWorksImagery, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar