Home VestiEkonomija Javna preduzeća moraju da uplate 250 miliona evra u budžet?

Javna preduzeća moraju da uplate 250 miliona evra u budžet?

by bifadmin

Svi direktori javnih preduzeća u Srbiji u najkraćem mogućem roku moraju da dostave Vladi Srbije detaljan plan racionalizacije troškova, da postignu značajne uštede u poslovanju, a profit koji ostvaruju da konačno počnu da uplaćuju u državnu kasu. Oni koji se ogluše o ove direktive biće smenjeni.

Ovako bi ukratko glasio epilog nedeljne sednice Vlade, kojoj je u Nemanjinoj prisustvovalo više od 35 direktora najvećih javnih preduzeća u Srbiji.

Na sednici je premijer Aleksandar Vučić nazvao pojedina preduzeća monopolistima a njihovim direktorima poručio da moraju da pronađu način kako da u budžet vrate novac koji zarađuju, između ostalog i zbog činjenice da imaju privilegovan položaj na tržištu.

Kao primer je pomenut EPS koji je prošle godine imao profit od 17 miliona evra, “od čega ni para nije legla u državnu kasu”.

javna preduzeca

Cilj Vlade je da se na sve moguće načine u narednoj godini uštedi 700 miliona evra, a prema nekim nezvaničnim informacijama od direktora najvećih sistema sa državnim kapitalom traženo je da do januara obezbede minimum 250 miliona evra za budžet za sledeću godinu.

Premijer je na sastanku izneo zahtev da javna preduzeća u budžet umesto dosadašnjih 50% uplaćuju do 70% dobiti.

Izvor: eKapija

Pročitajte i ovo...