Home TekstoviNove tehnologije Crna Gora: IT sektor vredan 80 miliona dolara

Crna Gora: IT sektor vredan 80 miliona dolara

by bifadmin

Vrednost informaciono-tehnološkog (IT) tržišta u Crnoj Gori prošle godine iznosila je 79,55 miliona dolara, ili 0,7 odsto više nego u 2007, pokazalo je istraživanje regionalne agencije IDC Adriatics.

Prema nedavnim istraživanjima IDC-a, tržište se smanjilo za 5,8 odsto u lokalnoj valuti u odnosu na prethodnu godinu. Potrošnja na IT tržištu Crne Gore bila je podstaknuta kontinuiranim ulaganjima u telekomunikacije, finansije i državni sektor. Tržište IT-a je, takođe, održano povećanjem prihoda domaćinstva i podstaknuto rastom realnih zarada i kredita za domaćinstva u 2008. Nekoliko stranih investicija je pokrenulo projekte u sektoru IT u Crnoj Gori.

Analitičari IDC-a procjenjuju da će globalna ekonomska kriza u velikoj meri utecati na ekonomiju Crne Gore, zbog čega će IT tržište do kraja godine biti smanjeno za najmanje 8,7 odsto, ali se već naredne godine očekuje porast od 5,9 odsto.

IDC očekuje da će IT tržište Crne Gore rasti po prosečnoj stopi (CAGR) od 5,4 odsto do 2013. godine i da će tada dostići vrednost od 103,33 miliona dolara.

Studija pod nazivom „Montenegro IT Market 2009-2013 Forecast and 2008 Vendor Shares“ predstavlja IT tržište u Crnoj Gori i prognozu ukupne potrošnje tog sektora po tehnologijama do 2013 godine.

Pročitajte i ovo...