/ Vesti / Francuska vojska ušla u Dijabali
BiF Analize Čitajte B&F online

Francuska vojska ušla u Dijabali

Marko Miladinović on 21/01/2013 - 13:31 in Vesti, Politika i društvo

This post has already been read 833 times!

Do sada je 30 oklopljenih vozila sa francuskim vojnicima ušla u najvažniji grad u centralnom Maliju, bez otpora od strane islamista. Francuzi potvrdili da ostaju dok ne pomognu da se povrati čitava oblast severnog Malija.

Pošto su francuske snage bombardovale grad Dijabali u petak, naoružani islamisti su pobegli. Danas je oko 200 pripadnika francuskih vojnih snaga ušlo u taj grad, bez uikakvog otpora od starne njegovih stanovnika. U ovom trenutku u Maliju se nalazi dve hiljade francuskih vojnika, a očekuje se da će im se do kraja nedelje pridružiti još njih 500. U združenoj akciji ponovnog zauzimanja severnog dela zemlje od naoružanih pobunjenika pridružiće se i 1.200 vojnika iz Nigerije, po 500 iz Senegala, Burkine Faso, Nigera i Togoa, kao i 650 iz Benina.

Prema francuskim izvorima, neki od vođa islamističke pobune u Maliju povezani su sa Al Kaidom. Ministar odbrane Francuske, Žan-Iv le Drian izjavio je da se francuske trupe neće povući “do potpunog preuzimanja severnog Malija”. “Nećemo za sobom ostaviti nikakve ostatke pobune”, rekao je Le Drian u intervjuu državnoj televiziji. Islamisti trenutno pod kontrolom imaju veliki deo Južne Sahare, površinu veću od čitave Francuske.

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close